2023 için rekor petrol talebi beklentisi, brent petrolü ikinci haftalık kazancına yönlendirdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
2023 için rekor petrol talebi beklentisi, brent petrolü ikinci haftalık kazancına yönlendirdi
Doviz.com
20.01.2023 13:18

Brent petrol, Çin ekonomisinin toparlanmasına yönelik artan iyimserlik sonrasında Uluslararası Enerji Ajansı'nın rekor petrol talebi beklentisiyle ikinci haftalık kazancını elde etmeye yöneldi.

Brent petrol, bugün saat 13:15 itibarıyla %0,57 artışla 86,65 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,41 artışla 80,94 seviyesinden işlem görüyor.

Her iki gösterge de yaklaşık %1,5'lik bir haftalık kazanca doğru ilerliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) çarşamba günü yaptığı açıklamada, OPEC'in 2023 yılında Çin talebinde bir toparlanma öngörmesinin ardından Çin'de Covid-19 kısıtlamalarının kaldırılmasının küresel talebi bu yıl rekor seviyeye çıkarabileceğini söyledi.

Petrol talebine yönelik bu beklenti ise brent petrol fiyatlarındaki yükselişin hızlanmasına sebep oldu.

Avatrade analisti Naeem Aslam, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Birçok yatırımcı, Covid önlemleri kalkmaya devam ettikçe Çin'den daha yüksek talep görmemizin muhtemel olduğuna inanıyor." dedi.

OANDA analisti Edward Moya ise dünyanın en büyük iki ekonomisinin daha fazla ham petrole ihtiyacı olduğunu söylerken, "Petrol piyasası, küresel resesyon korkularıyla düşüşe geçti ancak hala bir süre daha sıkı kalabileceğine dair işaretler gösteriyor." dedi.

Brent petrol, son olarak indiği 75 dolar seviyelerinden ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarında daha küçük artışlara gidebileceği beklentileriyle yeniden yükselişe geçmişti. 

Bir Reuters anketi, ABD Merkez Bankası'nın önümüzdeki iki politika toplantısının her birinde 25 baz puanlık artışların ardından sıkılaştırma döngüsünü sona erdireceğini ve ardından faiz oranlarını en azından yılın geri kalanında sabit tutacağını öngördü.

Anketlerde faiz artışlarında yavaşlama beklentisinin sürdüğünün görülmesi ise brent petrol fiyatındaki yükselişin kuvvetlenmesini sağladı. 

Fed Başkan Yardımcısı Lael Brainard ise perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD ekonomisi için "yumuşak iniş" şansının artmakta olduğunu söyledi. Fed'i faiz artışlarında yavaşlaması beklentilerinin artması ise küresel piyasalarda risk iştahının tekrar artarak, petrol fiyatlarının yükselişine destek olan bir diğer katalizör oldu. 

Fed'in bir sonraki para politikası toplantısı ise 31 Ocak - 1 Şubat tarihleri arasında yapılacak. Yatırımcılar bu toplantıya kadar toplantı kararını şekillendirecek verileri yakından takip etmeye devam edecek.

REKLAMI KAPAT X