AB liderlerinin ana gündemi enerji krizi

Okuma Süresi: 2 Dakika
AB liderlerinin ana gündemi enerji krizi
Doviz.com
19.10.2022 11:11

Bu hafta Brüksel'de bir araya gelecek olan Avrupa Birliği (AB) liderleri, enerji fiyatlarını düşürmeye yönelik son önerileri görüşecek.

20-21 Ekim tarihlerinde yapılacak zirvede liderler, enflasyonu ve yaklaşan resesyon tehdidini körükleyen yüksek enerji fiyatlarını aşağı çekmek amacıyla, salı günü sunulan bir öneri paketini görüşecekler.

Zirve taslak bildirgesine göre AB liderleri, sıvılaştırılmış doğal gaz için alternatif bir fiyat ölçütü oluşturulması ve AB ülkeleri arasında ortak gaz alımına başlanması planlarını da içeren önerileri inceleyecek.

Önerilerin onaylanması için AB ülkelerinin çoğunluğunun kabul etmesi gerekiyor. (Üye ülkelerin %65'ini temsil eden, en az 15 üye)

Birçok üye ülke, fiyatları kontrol altına almak için daha sert önlemler alınmasını isteyerek, elektrik üretiminde kullanılan gaz fiyatının, elektrik fiyatlarını düşürmeye yardımcı olacak bir seviyeye çekilmesini istiyor.

Komisyon önerilerinde ise, AB ülkelerinin istediğini belirttiği gaz fiyatlarına doğrudan bir sınırlama getirilmesi bulunmuyor. Ancak geçici bir fiyat sınırı belirlemek için başka bir teklifin görüşülebileceği belirtiliyor.

Toplantı sonuçlarının taslağına göre de AB liderlerinin, gaz işlemlerinde "geçici bir dinamik fiyat" belirlenebileceği iddia ediliyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, salı günü yaptığı açıklamada, “Dinamik fiyat incelemesinin, nasıl finanse edileceği de dahil olmak üzere konuyu ayrıntılı olarak inceleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Ekonomistler ise, tüm liderlerin desteğinin kazanılmasında zorlanılabileceğini belirtiyor.

Fransa elektrik fiyatlarını düşürmenin bir yolu olarak bunu adımı destekliyor.

Almanya ve Hollanda ise, gaz talebinde bir artışa neden olmasından çekinerek, elektrik üretimi için kullanılan gaza getirilecek bir tavan fiyatın, gaz tüketimini arttırmayı da engellemesi gerektiğini belirtiyor.

REKLAMI KAPAT X