ABD'den gelen şahin mesajlar petrol fiyatlarındaki düşüşü hızlandırdı

Okuma Süresi: 2 Dakika
ABD'den gelen şahin mesajlar petrol fiyatlarındaki düşüşü hızlandırdı
Doviz.com
17.02.2023 12:48

Brent petrol, ABD'den gelen güçlü ekonomik verilerin ardından Fed üyelerinden gelen şahin mesajlarla düşüşünü hızlandırdı.

Brent petrol, bugün saat 12:45 itibarıyla %1,66 düşüşle 83,73 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %1,44 düşüşle 77,36 seviyesinden işlem görüyor.

ABD'den gelen son veriler, üretici fiyat endeksinin (ÜFE) aralık ayında %0,2 düştükten sonra ocak ayında %0,7 arttığını gösterdi. 

ABD'den gelen bir diğer veri ise işsizlik maaşına başvuranların sayısının 200.000 olan piyasa tahminlerine karşı 194.000 seviyesine düştüğünü gösterdi.

Son olarak perşembe günü iki Fed yetkilisi, ABD merkez bankasının faiz oranlarını bu ayın başlarında artırdığından daha fazla artırması gerektiğini söyledi.

Bu gelişmeler ekonominin güçlü kalmaya devam ettiğini gösterirken, piyasalarında Fed'den daha fazla faiz artışı beklemesine yol açtı.

Fujitomi Securities Co Ltd. analisti Kazuhiko Saito ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Güçlü ABD verileri faiz artırımlarına ilişkin endişeleri destekledi ve ABD Hazine tahvil getirilerinin yükselmesine neden oldu. Bu da petrol ve diğer emtia fiyatları üzerinde baskı yarattı." ifadelerini kullandı.

CMC Markets analistlerinden Tina Teng ise ABD ham petrol stoklarının 17 ayın en yüksek seviyesine çıkmasının talep görünümü zayıflattığını ve bunun da fiyatların düşmesine yol açtığını söyledi.

Teng ayrıca petrol fiyatlarının düşmesinde ÜFE verilerinin ardından Wall Street'te yaşanan satış dalgası ve güçlü ABD dolarının ardından başlayan riskten kaçış hareketinin de etkili olduğunu belirtti.

Petrol fiyatları geçtiğimiz haftalarda ise enflasyonla mücadele için yapılan faiz artırımlarının ABD'yi resesyona sürükleyeceği korkusu ile dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'de talebin canlanacağı umudu arasında dengelenme çabasına girmişti.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) bu hafta yaptığı açıklamada ise Çin'in COVID-19 kısıtlamalarını gevşetmesinin ardından bu yılki petrol talebi artışının neredeyse yarısını oluşturacağı ancak Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü üyeleri ve müttefikleri olan OPEC+ ülkelerinin kısıtlı üretiminin ikinci yarıda arz açığı anlamına gelebileceği bildirildi.

Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman ise petrol üretim hedeflerini günde 2 milyon varil azaltmaya yönelik mevcut OPEC+ anlaşmasının yıl sonuna kadar devam edeceğini ve Çin talebi konusunda temkinli olmaya devam edileceğini söyledi.

REKLAMI KAPAT X