Akaryakıt fiyatlarında son durum: Güncel benzin ve motorin fiyatları (12 Haziran 2023)

Okuma Süresi: 2 Dakika
Akaryakıt fiyatlarında son durum: Güncel benzin ve motorin fiyatları (12 Haziran 2023)
Doviz.com
12.06.2023 15:07

Döviz kurlarındaki rekor seviyelerin görülmesinin ardından akaryakıt fiyatlarına zam gelip gelmediği vatandaşlar tarafından oldukça merak edilme başladı.

Döviz kurları ve brent petrol fiyatlarındaki değişikliklerle birlikte vatandaşlar da benzin ve motorin fiyatlarını yakından takip etmeye başladı.

Buna göre döviz kurları tamamlanan seçim sonrasında ekonomide rasyonel politikalara geri dönüşün bir mesajı olarak yükselişini hızlandırdı.

Bu gelişmenin ardından ise benzin ve motorin fiyatlarında herhangi bir zam olup olmadığı oldukça merak edilmeye başlandı.

Son olarak benzin, motorin ve LPG fiyatlarına zam gelmişti.

İLGİLİ HABER Akaryakıt fiyatlarına dolar kuru zammı: Benzin, motorin ve LPG'de dev artış! Dolar kurunda son günlerde yaşanan sert yükselişin ardından akaryakıt fiyatlarına da yarından itibaren zam gelmesi bekleniyor.

Bu zammın ardından güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre;

İstanbul Avrupa yakasında motorin litre fiyatı şu an 22,12 TL'den,

Benzinin litre fiyatı ortalama 23,97 TL'den,

LPG ise ortalama olarak 11,04 TL'den satılıyor.

Bilindiği üzere akaryakıt fiyatları, serbest piyasa koşulları gereği dağıtım şirketi, il ve ilçelere göre küçük çapta farklılık gösterebiliyor. Bu sebeple akaryakıt güncel fiyatlarını dağıtım şirketi, il ve ilçe bazlı olarak akaryakıt sekmemizden takip edebilirsiniz.

Brent petroldeki düşüşe rağmen dolar/TL'deki yükselişin etkisiyle akaryakıt fiyatlarında herhangi bir indirim ya da zam haberi bulunmamaktadır.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

İLGİLİ HABER Goldman Sachs brent petrol fiyatlarına yönelik tahminini düşürdü Goldman Sachs, artan küresel arz ve azalan talep nedeniyle petrol fiyat tahminlerini 95 dolar olan önceki tahmininden 86 dolara indirdi.
REKLAMI KAPAT X