Küresel akaryakıt talebinde yaşanan gerileme, ekonomide yavaşlama sinyallerinin kuvvetlenmesine yol açtı.
Küresel ekonomik faaliyetin belirleyici göstergelerinden olan akaryakıt tüketimi, son dönemlerde resesyon yaşanabileceğine işaret etmeye başladı.
Buna göre, ticari kamyon filoları ve inşaat ekipmanları gibi araçlara enerji sağlayan ağır makine yakıtına olan talep, büyük ekonomilerin çoğunda zayıfladı.
Öte yandan Çin’de, otoyollarda çalışan kamyon sayısı son haftalarda gözle görülür şekilde geriledi.
Zayıf endüstriyel faaliyetin ve azalan tüketici harcamalarının erken bir sinyali olarak görülen veriler ise resesyon endişelerinin artmasına yol açtı.
Kamyon taşımacılığında sert düşüş
Bloomberg News’in haberine göre, dizel talebindeki gerilemenin çoğu ise Çin’de toplam dizelin yaklaşık yüzde 60’ını ve ABD’de ise yüzde 70’ten fazlasını oluşturan kamyon taşımacılığından geldi.
Çin Ulaştırma Bakanlığı tarafından izlenen verilere göre, Çin’de çalışan kamyon sayısı geçen hafta yüzde 8 düştü. Devlet rafinerileri hariç ülke çapındaki ticari dizel stokları nisanda sekiz ayın en yüksek seviyesine ulaştı.
S&P ise konuyla ilgili paylaştığı raporda, ABD’de yakıt talebinin 2023’te yüzde 2 daralacağını öngörmüştü. Yüzde 2’lik düşüş, pandemi nedeniyle ekonominin durma noktasına geldiği 2020 hariç, Amerika’nın dizel kullanımında 2016’dan bu yana görülen en büyük düşüş beklentisi olarak kayıtlara geçti.
Durgunluk riski yüksek görülüyor
Ekonomistler de önümüzdeki yıl içinde ABD’de yüzde 65, Avrupa’da yüzde 49 ihtimalle bir durgunluk gerçekleşebileceğini tahmin etti.
Çin’de risk daha düşük olsa da ülkenin Covid-19 kısıtlamalarının etkisinden kurtulması için tüketici güveninde belirgin ve hızlı bir iyileşme gerekiyor.
S&P uzmanı Debnil Chowdhury, konuyla ilgili paylaşımında “2008-2009 mali krizi ve pandemi dışında yakın geçmişteki en kötü ekonomik koşullardan birini öngörüyoruz” dedi.