Akaryakıt ve sigaraya yapılacak ÖTV zammı netleşti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Akaryakıt ve sigaraya yapılacak ÖTV zammı netleşti
Doviz.com
03.07.2024 10:47

Benzin, motorin ve sigara fiyatlarını belirleyecek maktu ÖTV tutarlarındaki artış belli oldu. 

16 Temmuz 2023'te Cumhurbaşkanı Kararı ile akaryakıtta maktu özel tüketim vergisi (ÖTV) tutarları 5'er TL artırılmış ve bu tutarların 6 ayda bir üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışı oranında zamlanmasına karar verilmişti.

Bu karar doğrultusunda, bugün TÜİK'in açıkladığı altı aylık üretici enflasyonu kadar, benzin ve motorin fiyatlarında maktu ÖTV tutarı artış gösterecek.

TÜİK ise altı aylık üretici enflasyonunu yüzde 19,49 olarak hesapladı.

Akaryakıt

Altı aylık üretici enflasyonu doğrultusunda litrede motorinde 8,86 TL, benzinde 9,45 TL, otogazda 7,26 TL olan maktu ÖTV tutarlarına yüzde 19,49 oranında zam geldi.

Böylelikle litrede maktu ÖTV tutar benzinde 11,29 TL'ye, motorinde 10,59 TL'ye, otogazda 8,67 TL'ye yükseldi.

Bu artışlara bir de yüzde 20'lik KDV eklendi. Böylece, litrede motorine 2 lira 7 kuruş, benzine 2 lira 21 kuruş, otogaza 95 kuruş zam geldi.

Uzmanlar ise petrol fiyatlarındaki değişime bağlı olarak pompaya yansıyacak miktarda değişiklik görülebileceğini bildirdi.

Sigara

ÖTV artışıyla birlikte sigaradan alınan maktu vergi tutarı ise 4,8058 liradan yaklaşık 1 liralık artışla 5,7424 liraya yükselmiş oldu.

Başka bir ifade ile 1 paket sigaranın maktu vergi tutarı 1 lira civarında artmış oldu.

Sigara firmalarının bunu satış fiyatına 5 lira olarak yansıtması bekleniyor.

İLGİLİ HABER Memur ve emeklilerin zam oranı belli oldu Altı aylık enflasyon farkının belli olmasıyla birlikte, milyonlarca memur ve emeklinin zam tablosu da netleşti.
İLGİLİ HABER Kiralık konutlarda tavan zam oranı belli oldu Haziran ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından temmuz ayına ilişkin kira artış tutarları da belli oldu. İşte iş yerleri ve konutlarda temmuz ayında yapılabilecek tavan artış oranları..
Etiketler: akaryakıt sigara ÖTV zam
REKLAMI KAPAT X