Akaryakıta 5 gün aranın ardından ikinci zam geldi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Akaryakıta 5 gün aranın ardından ikinci zam geldi
Doviz.com
21.03.2024 09:39

Brent petrolün beş ayın en yüksek seviyesine çıkması ve dolar kurundaki artışın devam etmesi sonrasında benzin ve motorine 5 gün aranın ardından ikinci kez zam geldi.

Brent petrol, 86 doları aşarak beş ayın en yüksek seviyesine ulaşırken; dolar/TL ise bugün açıklanacak kritik faiz kararı öncesinde 32,41 TL’ye çıkarak rekor tazeledi.

Petrol ve dolardaki artışın ortasında ise benzin ve motorine 5 gün aranın ardından ikinci kez zam geldi.

Buna göre gece saatlerinden itibaren geçerli olacak şekilde benzin grubunda 1,36 TL, motorin grubunda ise 1,12 TL'lik fiyat artışı pompa fiyatlarına yansıtıldı.

Zam sonrası güncel akaryakıt pompa fiyatlarına göre;

İstanbul'da motorin litre fiyatı 43,44 liradan,

Benzinin litresi ise ortalama 42,98 liradan satılmaya başlandı.

İstanbul Avrupa yakasında dağıtım şirketi bazlı akaryakıt fiyatları ise şöyle listelendi:

Kaynak: Doviz.com - Akaryakıt Fiyatları

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük Dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

İLGİLİ ANALİZ Akaryakıt fiyatları neden yükseliyor? Akaryakıt fiyatlarında yarından itibaren geçerli olması beklenen zam öncesinde Türkiye’de son zamanlarda yükselişine hız kazandıran fiyatların nasıl belirlendiğini ve bu artışın sebeplerini Avrupa’daki fiyatlar ile kıyaslayarak inceledik.
İLGİLİ HABER Akaryakıtta tek fiyat dönemi yolda Benzin istasyonlarında farklı ürün isimleriyle değişik fiyatlama uygulamasının kaldırılacağı ve artık tek ürün-tek fiyat döneminin başlayacağı bildirildi.
REKLAMI KAPAT X