Akaryakıtta indirimlerin ardından zam bekleniyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
Akaryakıtta indirimlerin ardından zam bekleniyor
Doviz.com
19.12.2023 09:13

Brent petrol fiyatındaki oynaklık, akaryakıtta da hareketliliği artırıyor. Buna göre motorin ve benzine gelen indirimlerin ardından yarından itibaren geçerli olacak şekilde benzin fiyatlarına zam gelmesi bekleniyor.

Brent petrolün son 5 ayın en düşük seviyesine gerilemesi sonrasında motorine iki günde gelen 2 lira 15 kuruşluk indirimin ardından benzin fiyatlarında da 1 lira 62 kuruşluk indirime gidilmişti.

İndirimlerin ardından İstanbul Avrupa yakasında motorinin litre fiyatı 35,47 TL’ye, benzinin litre fiyatı ise 33,02 TL’ye gerilemişti.

Kaynak: Doviz.com – Akaryakıt Fiyatları

Brent petrol fiyatlarının yeniden 78 dolara çıkması sonrasında ise NTV'nin aktardığına göre 20 Aralık 2023 tarihinden itibaren (00.01) benzin grubunda 1 lira 49 kuruşluk fiyat artışı bekleniyor. 

Motorin ve LPG fiyatlarında ise bir değişiklik beklenmiyor.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

İLGİLİ HABER İran'da akaryakıt telaşı: "İsrail'den siber saldırı" iddiası İran'da akaryakıt istasyonlarında kullanılan internet sistemine düzenlendiği öne sürülen siber saldırı nedeniyle birçok akaryakıt istasyonunda faaliyetin aksadığı duyuruldu.
İLGİLİ HABER Goldman Sachs'tan 2024 yılına ilişkin petrol fiyatı tahmini Goldman Sachs, 2024 yılı brent ham petrolü için fiyat beklentisini varil başına 10 dolar düşürdü.
REKLAMI KAPAT X