"Akaryakıtta korkutan zam" iddiası

Okuma Süresi: 2 Dakika
Doviz.com
09.08.2023 09:19

Brent petrolün 86 dolara yükselerek son 4 ayın zirvesine ulaşması ve dolar kurunun tarihi zirvesine yakın seyri sonrasında akaryakıt fiyatlarında dev artışlar gerçekleşeceği iddia edildi. Peki bu iddialar doğru mu, akaryakıt fiyatlarına ciddi bir zam gelecek mi? İşte detaylar..

Türkiye’nin en önemli gündem maddelerinden biri olan akaryakıt fiyatlarına yönelik yeni zam iddiaları hızla yayılmaya başladı.

Brent petrolün 86 dolara çıkması ve dolar kurunun 27 seviyesinin üzerinde kalıcılaşması ile zam haberleri de artış gösterdi.

Sosyal medyada dolaşan iddialarda özellikle "Bu hafta benzine 3 TL, motorine ise 4 TL zam gelmesi bekleniyor" şeklindeki paylaşımlar kısa sürede çoğaldı ve yüzlerce paylaşım yapılmaya başlandı.

Ancak, bu iddialar henüz resmi kaynaklardan yapılan bir doğrulama olmadığı için iddiadan öteye geçemedi. Resmi kaynaklardan yapılan yeni bir zam duyurusunda fiyat artışlarını paylaşmaya devam edeceğiz.

Güncel durumda benzin fiyatları şu şekilde:

İstanbul Anadolu Yakası: 36,09 Türk Lirası

İstanbul Avrupa Yakası: 36,13 Türk Lirası

Ankara: 36,57 Türk Lirası

İzmir: 36,70 Türk Lirası

Güncel motorin fiyatları da şu şekilde:

İstanbul Anadolu Yakası: 36,46 Türk Lirası

İstanbul Avrupa Yakası: 36,51 Türk Lirası

Ankara: 36,95 Türk Lirası

İzmir: 37,12 Türk Lirası

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

Bilindiği üzere akaryakıt fiyatları, serbest piyasa koşulları gereği dağıtım şirketi, il ve ilçelere göre küçük çapta farklılık gösterebiliyor. Bu sebeple akaryakıt güncel fiyatlarını dağıtım şirketi, il ve ilçe bazlı olarak akaryakıt sekmemizden takip edebilirsiniz.

REKLAMI KAPAT X