Akaryakıtta tabela değişiyor: LPG’de zam bekleniyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
Akaryakıtta tabela değişiyor: LPG’de zam bekleniyor
Doviz.com
17.01.2024 11:34

Akaryakıta yeni yılın başında gelen ÖTV zamlarının ardından yarından itibaren geçerli olacak şekilde LPG'ye (otogaz) yeni bir zam gelmesinin beklendiği bildirildi.

Yeni yılın ilk günlerinde Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2023’ün ikinci yarısı için açıkladığı Yİ-ÜFE oranı yüzde 25,6 olmuştu. Bu da akaryakıttan alınan ÖTV oranının aynı oranda yükselmesine neden olmuştu.

Böylelikle ÖTV tutarları benzinde 7,52 TL'den 9,44 TL'ye, motorinde 7,05 TL'den 8,85 TL'ye çıkarılmıştı. Bu rakamlara yüzde 20'lik KDV tutarı da eklendiğinde ise benzinde 2,31 TL'lik, motorinde de 2,17 TL'lik fiyat artışı bir saatte pompaya yansıtılmıştı.

İLGİLİ HABER Akaryakıtta ÖTV zammı bir saatte pompaya yansıdı Alkollü içki ve akaryakıtta uygulanacak ÖTV zammı, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 6 aylık enflasyon verilerini açıklamasıyla belli oldu. Akaryakıtta ÖTV zammı ise bir saatte pompaya yansıdı.

3 Ocak itibarıyla otogaz (LPG) grubunda ise 1,00 TL’lik ÖTV fiyat artışı meydana gelmiş ve İstanbul’da LPG fiyatları böylelikle 20 liraya kadar yaklaşmıştı.

Bu gelişmenin ardından otogaz fiyatlarına 18 Ocak 2024 tarihinden itibaren (00.01) geçerli olacak şekilde 37 kuruş zam gelmesinin beklendiği bildirildi.

Benzin ve motorin grubunda ise herhangi bir fiyat değişikliği beklenmiyor.

LPG fiyatları nasıl belirleniyor?

Ülkemizde LPG ürün fiyatlaması Sonatrach piyasa fiyatları takip edilerek yapılıyor. Ürün fiyatı, toptancı marjı ile dağıtıcı ve bayii marjı, vergi öncesi LPG fiyatının ana bileşenlerini oluşturuyor. Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi ilave edildiğinde ise nihai LPG fiyatına ulaşılıyor.

İLGİLİ HABER Avrupa'da gaz fiyatları 5 ayın en düşük seviyesinde Avrupa'da derinliği en fazla olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF'de, şubat vadeli kontratlarda megavatsaat başına gaz fiyatı 29,91 euroya düşerek 4 Ağustos 2023'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.
REKLAMI KAPAT X