Artan resesyon endişeleri petrol fiyatlarını baskılıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Artan resesyon endişeleri petrol fiyatlarını baskılıyor
Doviz.com
09.03.2023 12:56

Yükselen faiz oranlarının ekonomileri resesyona sürükleyebileceğine yönelik artan endişeler, ABD'nin petrol stoklarındaki sürpriz düşüşe rağmen petrol fiyatları üzerindeki satış baskısının korunmasına yol açtı.

Brent petrol, bugün saat 12:45 itibarıyla %0,01 artışla 82,67 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,16 düşüşle 76,54 seviyesinden işlem görüyor.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın, ABD'den gelen güçlü verilerin ardından faiz oranlarının daha önce beklenenden daha fazla artırılabileceğine yönelik yorumları sonrasında, küresel talebe yönelik endişeler de artış gösterdi. 

Bu endişeler ise petrol ve diğer risk varlıklar üzerinde satış baskısının yoğunlaşmasına sebep oldu.

PVM'den Tamas Varga, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, resesyon korkularının belirgin bir şekilde artış gösterdiğini belirtti.

Powel'ın yorumlarının ardından salı günü petrol fiyatları ise ocak başından bu yana en büyük günlük düşüşünü kaydetti.

DBS Bank enerji analisti Suvro Sarkar ise petrol fiyatlarının hala Powell'ın şahin tonunun etkisi altında olduğunu belirterek, "Piyasalar, 25 baz puan yerine 50 baz puanlık bir faiz artırımını fiyatlamaya başladı." değerlendirmesinde bulundu.

Çarşamba günü açıklanan ABD ham petrol stoklarına ilişkin resmi rakamlar ise son dönemde düşüşünü hızlandıran petrol fiyatlarına bir miktar destek sağladı. Buna göre stoklar, geçen hafta 1,7 milyon varil düşerek 10 haftalık artış serisini sonlandırdı. Bu veriler ayrıca Reuters anketine katılan ekonomistlerin 400.000 varillik artış beklentisinin aksine gerçekleşti.

Resesyon korkularını hafifleten bir diğer gelişme ise Çin'in ekonomik görünümünün piyasaya kattığı olumlu hava oldu. Buna göre, Çin'in ham petrol ithalatı 2023'ün ilk iki ayında yıllık %1,3 düşerken, analistler bu verinin beklentilerin altında kalması sebebiyle yakıt talebinde toparlanmanın başladığını düşünmeye başladı. 

Ancak küresel çapta resesyon riskinin sürmesi sebebiyle ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), küresel petrol stoklarındaki artışı gerekçe göstererek bu yıla ilişkin petrol fiyat tahminini aşağı çekti.

Buna göre EIA, bu yıl için brent petrolün ortalama varil fiyatının 82,95 dolar olacağını tahmin etti. Bu rakam şubat ayı raporunda ise 83,63 dolardı.  

REKLAMI KAPAT X