Arz endişelerinin artmasıyla brent petrol yükselişe geçti

Okuma Süresi: 2 Dakika
Arz endişelerinin artmasıyla brent petrol yükselişe geçti
Doviz.com
07.02.2023 14:01

Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen depremin ardından Adana’daki ihracat terminalinde faaliyetlere ara verilmesi arz yönlü endişelerin artmasını sağlayarak brent petrol fiyatının salı günü küresel piyasalarda yükselişe geçmesine neden oldu.

Brent petrol, bugün saat 14:00 itibarıyla %2,25 artışla 82,81 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %2,05 artışla 75,63 seviyesinden işlem görüyor.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) son paylaştığı raporda bu yılki küresel petrol talebi artışının yarısının Çin'den gelmesini beklediğini açıklamıştı. Ajansın başkanı pazar günü yaptığı açıklamada ise Çin'in jet yakıtına olan talebinin arttığını belirtti.

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan ise özellikle Çin'den gelen talebin toparlanacağı yönelik beklentilerle son altı ayda ilk kez Asyalı alıcılar için ham petrol fiyatlarını artırdı.

Ancak, OANDA analisti Edward Moya, Çin'den gelen iyimser beklentilerin yanında fiyatlardaki yükselişte bir diğer önemli etkenin Türkiye'yi sarsan deprem olduğunu belirtti. 

Deprem sonrasında Adana’daki Ceyhan Terminali’nde çalışmalara ara verilmiş, Kerkük-Ceyhan ve Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) boru hatlarından ham petrol akışı ise devam ediyordu.

Türkiye üzerinden uluslararası pazarlara Azerbaycan ve Irak petrolünü taşıyan ham petrol boru hatlarında herhangi bir hasar bildirilmezken, Adana’daki ihracat terminali Ceyhan’da hasar oluştuğu şüphesiyle faaliyetlere ara verildi.

Bu ara ise küresel piyasalarda arz yönlü endişelerin artmasına yol açtı.

ANZ emtia stratejisti Daniel Hynes ise Norveç'in Kuzey Denizi bölgesindeki Johan Sverdrup petrol sahasının 535.000 varillik Faz 1 kısmının kapatılmasının da fiyatlar üzerinde önemli bir etken olduğunu belirtti.

Ancak analistler, petrol piyasalarının ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşmayı beklediğini de belirterek, "Faiz artırımları genellikle doları güçlendirir ve bu da ham petrolü ABD dışındaki alıcılar için daha pahalı hale getirebilir." değerlendirmesinde bulundu.

CMC Markets analisti Tina Teng ise petrol fiyatlarındaki son toparlanmanın daha çok Fed Başkanı Powell'ın gelecekteki faiz artırım patikasına ilişkin daha fazla ipucu verebileceği konuşması öncesinde piyasanın temkinli davranmasından kaynaklandığını söyledi.

 

 

 

 

 

REKLAMI KAPAT X