Bakırda arz endişesi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Bakırda arz endişesi
Doviz.com
01.04.2024 12:55

Emtia piyasası uzmanları, arz sıkıntısı yaşanan bakırda fiyatların daha fazla artabileceğini öngörüyor.

Bakır tüccarlarının beklentileri önümüzdeki aylarda bakır piyasasının daha da sıkılaşacağı yönünde.

Tüccarların beklentisinin şekillenmesinin sebebi ise Çin'in yavaşlayan ekonomik büyümesine ilişkin hayal kırıklığının yerini küresel arzın kısılacağı korkusuna bırakması.

Öte yandan, binalardan elektrik hatlarına kadar her şeyde kullanıldığı göz önüne alındığında, küresel ekonomik sağlığın önemli bir barometresi olan bakırın haziran ayında teslimat fiyatı spot fiyatından 105 dolar daha pahalı yani ton başına 8.832 dolar seviyesinde.

Bu durum ise bakırda spot fiyat ile vadeli teslimat fiyatı arasındaki farkın 1994’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor.

Analistler ise bu büyük farkın şu anda yeterli arzla baskılandığını belirtiyor. Ancak, durumun hızla değişebileceğinden de endişe eden analistler, Çin'in bakır talebindeki artışın geçen yılki yüzde 6,7 seviyesinden bu yıl yüzde 3,9'a gerliyeceğini tahmin ediyor.

Beijing’in bu ayki teşvik beklentilerinin altında kalması sonrasında tüccarlarda Çin'den gelen bakır talebine ilişkin beklentilerini düşüren Wuhan merkezli Zhengxin Futures analisti Zhang Jiefu ise tüketici talebindeki toparlanmanın beklendiği kadar güçlü olmadığının altını çiziyor.

Etiketler: bakır emtia arz Çin
REKLAMI KAPAT X