Benzin ve motorinde ÖTV zammı bekleyişi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Benzin ve motorinde ÖTV zammı bekleyişi
Doviz.com
02.01.2024 12:00

Akaryakıt fiyatlarına otomatik ÖTV artışı nedeniyle 2 liranın üzerinde zam gelmesi bekleniyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu otomatik artışları yaptırmama veya farklı tutarlarda  uygulatma yetkisi bulunuyor.

Akaryakıta uygulanan ÖTV tutarları 6 aylık ÜFE oranında güncelleniyor. Buna göre akaryakıt fiyatlarına yarın açıklanacak üretici fiyatlarının ardından zam gelmesi bekleniyor.

ÜFE'nin yüzde 25 olması halinde maktu ÖTV tutarları benzinde 7,52 TL'den 9,40 TL'ye, motorinde 7,05 TL'den 8,81 TL'ye çıkacak. Bu rakamlara yüzde 20'lik KDV tutarı da eklendiğinde benzinde en az 2,25 TL'lik, motorinde ise 2,10 TL'lik artış bekleniyor.

ÜFE rakamları öncesinde İstanbul'da benzinin litresi ortalama 34,53 liradan, motorinin litresi ise ortalama 37,15 liradan satılıyor. (İl, ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel fiyatlar, akaryakıt sekmemizde listeleniyor.)

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımında 3 Ocak 2024 tarihinde otomatik ÖTV artışı ile akaryakıtın maktu ÖTV tutarlarına yaklaşık yüzde 25 zam yapılacağını söyledi. Bingöl, "Değerli arkadaşlar moralinizi bozmak istemem ama zamlar bitmeyecek, 3 Ocak tarihinde de devam edecek. Aksi bir karar alınmazsa 3 Ocak 2024 tarihinde otomatik olarak akaryakıt ve alkol ürünlerine uygulanan ÖTV tutarlarına altı aylık ÜFE oranında, yaklaşık yüzde 25’in üzerinde zam gelecektir" dedi.

Öte yandan Cumhurbaşkanı’nın bu otomatik artışları yaptırmama veya farklı tutarlarda uygulatma yetkisi bulunuyor.

Nitekim 8001 sayılı Cumhurbaşkanı  Kararı ile 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak maktu ve asgari maktu ÖTV tutarları için 3 Ocak 2024 tarihinde açıklanacak olan ÜFE artışının uygulanmaması, dolayısıyla sigaralar ve sigara imalinde kullanılan tütünler ile enfiye ve çiğnemelik tütünlerde 8001 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile belirlenen tutarların 2024 yılının ilk altı aylık döneminde geçerli olması kararlaştırılmıştı.

İLGİLİ HABER Resmi Gazete'de yayımlandı: Tütün ürünlerinde ÖTV düzenlemesi Tütün ürünlerinde 'ÖTV' düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı.
REKLAMI KAPAT X