Benzin ve motorine indirimin ardından zam geliyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
Benzin ve motorine indirimin ardından zam geliyor
Doviz.com
23.10.2024 12:05

Petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından indirim gerçekleşen benzin ve motorin fiyatlarında yeniden artışa gidilmesi bekleniyor.

Arz yönlü endişelerin azalması ve talebe ilişkin tedirginliklerin güçlenmesiyle geçen hafta yüzde 7,3 değer kaybeden petrol fiyatlarının ardından salı gününden itibaren geçerli olacak şekilde benzin ve motorin fiyatlarında indirime gidilmişti.

Buna göre motorinde 1,63 TL, benzinde ise 1,85 TL indirim gerçekleşmişti. Gerçekleşen indirimin ardından akaryakıt fiyatlarında yeniden artışa gidileceği bildirildi.

NTV'nin sektör temsilcilerinden edindiği bilgiye göre 25 Ekim 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde benzin ve motorin grubunda yaklaşık 1 TL’lik fiyat artışı gerçekleşecek.

Akaryakıtta beklenen zam öncesinde İstanbul Avrupa yakasında motorinin litresi 41,91 liradan, benzinin litresi ise 42,86 liradan satılıyor.

Dağıtım şirketi bazlı akaryakıt fiyatları ise şöyle listeleniyor:

Kaynak: Doviz.com - Akaryakıt Fiyatları

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

İLGİLİ HABER Bütçe teklifi sonrası otomotivde ÖTV artışı tedirginliği Meclis’e sunulan 2025 bütçe teklifinde otomotivden tahsil edilecek ÖTV gelirinin %64,4 artış kaydedeceği öngörülüyor. Sektör temsilcileri ise bu oranda bir tahsilat için satışların 1,2 milyonu aşmasının ya da matrahların değişmediği düşünüldüğünde yeni ÖTV dilimlerinin eklenmesinin gerekebileceğini söylüyor.
REKLAMI KAPAT X