Benzinde indirim bekleniyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
Benzinde indirim bekleniyor
Doviz.com
24.05.2024 09:05

Brent petrol ve döviz kurlarındaki hareketlilik akaryakıt fiyatlarını da etkilemeye devam ediyor. Buna göre yarından itibaren benzine indirim gelmesi bekleniyor.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) farklılaştırılmış akaryakıt ürünlerinin istasyonlarda aynı fiyata satılmasına ilişkin Kurul kararı 13 bin bayide uygulanmaya başlamıştı.

Kurul kararıyla akaryakıt istasyonlarında "95 oktan benzin ve dizel, ultra force (ultra kuvvet), power (güçlü), fuelsave (yakıt tasarruflu), VMax, VPro" gibi ifadelerle farklı fiyatlarla ürün satışı yasaklanmıştı.

Bu kararın ardından Brent petrol fiyatları ile döviz kurunun zayıf seyri sonrasında vatandaşlar da akaryakıt fiyatlarını takibe devam ediyordu.

Sektör yetkililerinden edinilen bilgiye göre 25 Mayıs tarihinden (00.01) itibaren benzin fiyatında 1 lira 55 kuruşluk bir indirim bekleniyor. 

Beklenen indirim öncesinde benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 42,75 TL’ye, Ankara’da 43,64 TL’ye, İzmir’de 43,89 TL’ye satılıyor. (İl, ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel fiyatlar, akaryakıt sekmemizde listeleniyor.)

Motorin ve LGP fiyatlarında ise herhangi bir fiyat değişikliği beklenmiyor.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

İLGİLİ HABER ABD’den benzin fiyatlarını düşürecek yeni hamle ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, yaklaşan seçimler öncesinde yaz sezonunda fiyatları düşürmek amacıyla Kuzeydoğu'daki rezervlerden 1 milyon varil benzini satışa sunacağı bildirildi.
REKLAMI KAPAT X