Benzine indirim geliyor

Okuma Süresi: 1 Dakika
Benzine indirim geliyor
Doviz.com
03.08.2024 12:34

Petrol fiyatları, artan talep endişelerinin jeopolitik riskleri gölgede bırakmasının ardından haftalık ölçekte yüzde 3’ün üzerinde kayıp yaşadı. Petroldeki düşüşün ardından ise benzinde indirim beklendiği bildirildi.

Hamas lideri İsmail Haniye’nin öldürülmesinin ardından çarşamba günü 81,54 dolara kadar çıkan brent petrol, ABD ile Çin'deki talep göstergelerinin soğuması ve yılın kalan bölümünde arz fazlası oluşabileceği beklentisiyle haftayı yüzde 3,05 kayıpla 77,31 dolardan kapattı.

ABD ham petrolü (WTI) de haftalık ölçekte yüzde 3,29 düşüşle 74,67 dolara geriledi.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün ortasında sektör temsilcileri ise 6 Ağustos 2024 tarihinden itibaren (00.01) benzinin litre fiyatına 1 lira 73 kuruş indirim gelmesinin beklendiğini bildirdi.

LPG ve motorin fiyatlarında ise herhangi bir değişiklik beklenmiyor.

İndirim öncesinde güncel akaryakıt fiyatlarına göre benzin İstanbul’da 45,20 TL’den, Ankara’da 45,76 TL’den, İzmir’de ise 46,19 TL’den satılıyor.  (İl, ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel fiyatlar, akaryakıt sekmemizde listeleniyor.)

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken, Gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.

İLGİLİ HABER Rusya'da benzin ihracatına yönelik kısıtlamalar uzatıldı Rusya Enerji Bakan Yardımcısı Pavel Sorokin, ağustosta başlayan benzin ihracatı kısıtlamasının ekim ayı sonuna kadar süreceğini söyledi.
REKLAMI KAPAT X