Benzine zam geldi: Petrolde Kızıldeniz endişesi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Benzine zam geldi: Petrolde Kızıldeniz endişesi
Doviz.com
20.12.2023 09:32

Petrol fiyatları, Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'deki gemileri hedef alan eylemlerinin petrol arzında kesintiye yol açacağı endişeleriyle yeniden 80 dolara yaklaştı. Petrol fiyatlarındaki hareketliliğin ortasında akaryakıt fiyatlarında da volatilite yeniden arttı.

Brent petrol 72 dolar seviyesine geriledikten sonra yeniden 80 dolara yaklaştı. Buna göre brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.20 itibarıyla dünkü yükselişinin ardından ılımlı bir düşüşle 79,36 dolardan işlem görürken, ABD ham petrolü ise aynı dakikalarda yüzde 0,46 düşüşle 73,82 dolar oldu. Bugünkü ılımlı gerilemeye rağmen petrol fiyatlarında bu rakamlar ise son iki haftanın en yüksek seviyesine işaret etti.

Fiyatlar, pazartesi günü BP'nin su yolu üzerinden yapılan tüm sevkiyatları durduracağını açıklaması ve Equinor ASA'nın gemileri başka yöne çevireceğini açıklamasının ardından yükselmeye başlamıştı.

İLGİLİ HABER BP, Kızıldeniz'deki geçişlerini geçici olarak durduracağını duyurdu BP, Husi militanlarının gerçekleştirdiği saldırılar nedeniyle Kızıldeniz'deki tüm petrol tankeri geçişlerini geçici olarak durduracaklarını duyurdu.

İran destekli Husi isyancıların Yemen'deki son saldırılarındaki artış ise Hamas-İsrail savaşının ekim ayında başlamasından bu yana enerji akışında yaşanan kesintinin en somut işareti olmuş ve ABD'nin ticari gemileri korumak için yeni bir deniz görev gücü duyurmasına yol açmıştı. Bu durum aynı zamanda, özellikle ABD'de üretimin arttığına dair işaretlerin etkisiyle geçen hafta beş ayın en düşük seviyesine gerileyen petrol fiyatlarının toparlanmasına da yardımcı oldu.

Singapur merkezli JTD Energy Services Yöneticisi ve Kurucusu John Driscoll, büyük ticaret kanallarındaki aksaklıkların kısa vadeli olma eğiliminde olduğunu ve ABD'nin bu gerilimlere karşı koymak için muhtemelen daha sıkı askeri eylemlerde bulunacağını söyledi. Husi bombalamalarının Orta Doğu’daki gerilimi artıracağı ve İran'ın da bu mücadeleye katılıp katılmayacağı ise endişelerin yönünü belirleyecek.

Jefferies analistleri konuyla ilgili bir notta, dünyadaki ham petrol geçişlerinin yaklaşık yüzde 8'inin Süveyş üzerinden geçmesinin, gemilerin Güney Afrika çevresinde daha uzun rotayı kullanmak zorunda kalması durumunda tanker kullanımı üzerinde baskı oluşturacağını söyledi.

https://static.doviz.com/images/content/1702903749.png

Kaynak: TRT Haber

Goldman Sachs ise bir notunda, kesintinin muhtemelen vadeli işlemler üzerinde büyük bir etkisi olmayacağını, zira üretimi doğrudan etkileme ihtimalinin düşük olduğunu belirtti. Bu, bankanın pazar günü 2024 için Brent ham petrol tahminlerini güçlü ABD üretimi ve ılımlı talep büyümesi beklentilerini öne sürerek düşürmesinin ardından geldi.

İLGİLİ HABER Goldman Sachs'tan 2024 yılına ilişkin petrol fiyatı tahmini Goldman Sachs, 2024 yılı brent ham petrolü için fiyat beklentisini varil başına 10 dolar düşürdü.

Benzine zam geldi

Petrol fiyatlarındaki hareketlilik akaryakıtta da hareketliliği artırdı. Buna göre gece saatleri itibarıyla benzinin litre fiyatına 1 lira 48 kuruş zam geldi. Zam bugün itibarıyla pompa fiyatına da yansıdı.

Motorin ve LPG grubunda ise bir değişikliğe gidilmedi.

Benzin zammının ardından İstanbul Avrupa yakasında benzinin litresi 34,50 liraya, Ankara'da 35,17 liraya, İzmir'de 35,36 liraya, Adana'da 35,65 liraya, Bursa'da 35,25 liraya, Diyarbakır'da 35,85 liraya, Antalya'da ise 35,84 liraya çıktı. (İl, ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel fiyatlar akaryakıt sekmemizde listeleniyor.)

REKLAMI KAPAT X