Birol: 100 dolarlık petrol fiyatı küresel ekonomiyi zayıflatabilir

Okuma Süresi: 1 Dakika
Birol: 100 dolarlık petrol fiyatı küresel ekonomiyi zayıflatabilir
Doviz.com
11.11.2022 15:28

IEA Başkanı Birol, artan petrol fiyatlarının gerçek bir risk unsuru olduğunu belirterek, "100 dolarlık petrol fiyatı küresel ekonomiyi zayıflatabilir." dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Geçmişte petrol üreticisi ülkeler, piyasaları sakinleştiren kararlar alırdı. OPEC+ grubunun 5 Ekim'deki toplantısında üretimi azaltma kararı almasına şaşırdım. " dedi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak bilinen müttefikleri, ABD ve diğer ülkelerin kesintilere karşı çıkmasına rağmen ekim ayında hedeflenen üretimi günde 2 milyon varil (bpd) düşürme kararı almıştı.

Mısır'da düzenlenen COP27 Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi'ne katılan Birol, OPEC+ grubunun aldığı karar ile ilgili, "Bu karar enflasyon üzerinde daha fazla yukarı yönlü baskı yaratabilir ve küresel ekonomiyi zayıflatabilir." dedi.

Birol ayrıca, iklim konferansına katılan gelişmekte olan ülke yetkililerinin de, enflasyonun temel nedeni olarak yüksek petrol fiyatlarını gösterdiklerini söyledi.

OPEC+ grubunun bir sonraki toplantısı ise 4 Aralık'ta Viyana'da gerçekleştirilecek.

REKLAMI KAPAT X