Brent petrol 11 ayın en düşük seviyesine indi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol 11 ayın en düşük seviyesine indi
Doviz.com
28.11.2022 11:59

Brent petrol, Çin'de sıkı Covid-19 kısıtlamaları nedeniyle yükselen protestoların talep endişelerini artırmasıyla, 11 ayın en düşük seviyesine indi.

Brent petrol, varil başına 80,88 dolara kadar geriledikten sonra 81,44 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, %3,09 düşüşle 73,92 seviyesinden işlem görüyor.

Geçen hafta son 10 ayın en düşük seviyelerini gören her iki gösterge de art arda üçüncü haftalık düşüşünü kaydetti. Brent son haftayı %6,63 düşüşle kapatırken, WTI petrol ise %7,30 geriledi.

Nissan Securities Araştırma Genel Müdürü Hiroyuki Kikukawa, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Covid-19 vakalarındaki artış nedeniyle Çin'de zayıflayan yakıt talebine ilişkin artan endişelerin yanı sıra, kısıtlamalara yönelik protestoların neden olduğu siyasi belirsizliklerde satışları tetikledi." dedi.

Kikukawa ayrıca, WTI'ın işlem aralığının 70 dolara düşmesinin beklendiğini belirterek, OPEC+ toplantısının sonucuna ve Rus petrolü üzerindeki tavan fiyat sınırına bağlı olarak piyasanın dalgalı kalabileceğini sözlerine ekledi.

Emori Fund Management Inc. CEO'su Tetsu Emori ise, "Çin'deki talebe ilişkin endişelerin artması ve petrol üreticilerinden üretimi daha da kısmaya yönelik net işaretler gelmemesi nedeniyle petrol piyasasında düşüş eğilimi artıyor." dedi.

Emori ayrıca, "OPEC+ üretim kotasının daha da azaltılması konusunda anlaşmaya varmazsa ya da ABD stratejik petrol rezervlerini yeniden artırmak için harekete geçmezse, petrol fiyatları daha da düşebilir." dedi.

OPEC+ grubunun ise, 4 Aralık'ta bir araya gelmesi bekleniyor. Ekim ayında toplanan OPEC+ grubu, üretim hedefini günde 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.

Yatırımcılar ise, OPEC+ grubunun toplantısını beklerken diğer yandan Batı'nın Rus petrolüne yönelik fiyat sınırlaması planlarına da odaklandı.

G7 ve Avrupa Birliği (AB) diplomatları ise, Rus petrolüne varil başına 65 ila 70 dolar arasında bir fiyat sınırı getirmeyi tartışırken, fiyat üst sınırının Rus petrolüne uygulanacak yasağın başladığı 5 Aralık'ta yürürlüğe girmesi bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X