Brent petrol 15 ayın dibinde: 75 doların altına inildi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol 15 ayın dibinde: 75 doların altına inildi
Doviz.com
16.03.2023 12:38

Brent petrol, bankacılık sektöründe yaşanan krizin ardından 75 dolar seviyesinin altına inerek 15 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Brent petrol, bugün saat 12:30 itibarıyla %0,19 düşüşle 74,36 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,53 artışla 67,97 seviyesinden işlem görüyor.

Küresel çapta bankacılık sektörüne yönelik endişelerin artmasıyla kırılganlık yaşayan petrol piyasalarında volatilite de zirveye ulaştı.

Buna göre, çarşamba günü üst üste üçüncü düşüşünü yaşayan brent petrol, perşembe günü de düşüşünü sürdürerek 75 doların altına indi. ABD WTI ham petrolü ise 20 Aralık 2021'den bu yana ilk kez varil başına 70 doların altına geriledi.

Buna göre, brent petrol haftalık bazda yaklaşık %9'a yakın değer kaybederken, ABD ham petrolü ise yaklaşık %11 değer kaybı yaşadı.

Veri analiz firması Kpler emtia analisti Viktor Katona, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Bu durumun petrol piyasasından ziyade makro kaynaklı olduğu düşünüldüğünde, WTI için 60 dolar seviyesi gündeme gelebilir. Ancak henüz tam anlamıyla böyle bir çöküş öngörmüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Credit Suisse ise perşembe günü yaptığı açıklamada, hisselerindeki düşüşün küresel bir mali krizle ilgili korkuları yoğunlaştırmasının ardından likiditesini ve yatırımcı güvenini desteklemek için İsviçre Merkez Bankası’ndan 54 milyar dolara kadar borç alacağını söyledi.

Ancak bu gelişmeye rapmen Haitong Futures analistleri, müşterilerine gönderdikleri bir notta, "Bankacılık krizinin ABD'den Avrupa'ya yayılmasıyla piyasa duyarlılığı hassaslaştı. Gelecekteki eğilim, düşüş yönünde daha fazla işaret göstermese bile piyasa bir süre endişeli olmayı sürdürecektir." ifadelerini kullandı.

OPEC ise bu hafta başında Çin'in 2023 yılı için talep tahminini yükseltirken, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) çarşamba günü yayımladığı aylık rapor, yeniden başlayan hava yolculuğu ve Çin'in Sıfır-Covid politikasını terk ettikten sonra ekonomisini yeniden açmasıyla petrol talebinde artış yaşanabileceğine işaret etti.

IEA raporunda ayrıca gelişmiş OECD ülkelerindeki ticari petrol stoklarının 18 ayın en yüksek seviyeye ulaştığını ve Rusya'nın petrol üretiminin deniz yoluyla gerçekleştirilen ihracata yönelik yaptırımlara rağmen şubat ayında savaş öncesi seviyelere yakın kaldığını belirtti.

Enerji Enformasyon İdaresi'nin çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre ise ABD ham petrol stokları da geçen hafta 1,6 milyon varil artarak analistlerin 1,2 milyon varillik artış beklentisini aştı. Stoklardaki bu yükseliş ise brent petrol fiyatlarının aşağıya doğru ivmelenmesini sağlayan bir diğer önemli gelişme oldu.

Piyasa katılımcıları şimdi günün ilerleyen saatlerinde Avrupa Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararını bekliyor.

Daha yüksek faiz oranları, ekonomik büyüme üzerinde endişe oluşturarak, petrol talebini azaltma eğiliminde bulunuyor.

REKLAMI KAPAT X