Brent petrol 15 ayın en düşük seviyesinden sonra yükselişini hızlandırdı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol 15 ayın en düşük seviyesinden sonra yükselişini hızlandırdı
Doviz.com
21.03.2023 14:13

Brent petrol, 15 ayın en düşük seviyesine indikten sonra başlattığı yükseliş hareketini hızlandırdı. Buna göre, 70 dolara kadar inen brent petrol fiyatı 75 dolar seviyesine yaklaştı.

Brent petrol, bugün saat 14:00 itibarıyla %0,86 artışla 74,28 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %1,11 artışla 68,39 seviyesinden işlem görüyor.

UBS'in Credit Suisse'i devralması ve 6 büyük merkez bankasının piyasaya likidite sağlayacağını açıklamasının ardından finans piyasalarındaki karamsarlık büyük ölçüde azaldı.

Petrol brokeri Stephen Brennock ise bankacılık endişelerinin dün bir nebze azaldığını ancak endişelerin hala masada kalmaya devam ettiğini söyledi.

Brennock ayrıca, "Acil bir kriz, önlenmiş gibi görünse de hala piyasada satış korkusu var." değerlendirmesinde bulundu.

Yatırımcılar ise bu gelişmelerin ortasında, çarşamba günü iki günlük toplantısını tamamlayacak olan ABD Merkez Bankası'nın faiz oranlarını artırıp artırmayacağını ya da ne büyüklükte artıracağını görmeyi bekliyor.

Bankacılık sorunlarının başladığı bu ayın başlarından bu yana piyasalar ise Fed'in bir sonraki faiz artırımına ilişkin beklentilerini genel olarak 50 baz puandan 25 baz puana indirdi.

Faiz artışlarında yavaşlama beklentisi ise dolar endeksini yaklaşık 6 haftanın en düşük seviyesine kadar getirdi. Daha zayıf bir dolar ise petrolü diğer para birimleri sahipleri için daha ucuz hale getirdi.

Petrol fiyatlarındaki değişimde etkili olan bir diğer katalizör ise yaklaşan OPEC toplantısı oldu. Buna göre, OPEC+ grubunun toplantısı 3 Nisan tarihinde yapılacak.

OPEC+ kaynakları ise fiyatlardaki düşüşün kötüleşen arz ve talep dengesinden ziyade bankacılık korkularını yansıttığını söyleyerek, gerekli durumda fiyatları destekleyebileceklerini belirtti. Bu gelişme ise 3 Nisan tarihinde gerçekleşecek toplantıda üretimde kesinti kararının alınabileceğinin düşünülmesine yol açtı.

Piyasa katılımcıları ise bu gelişmelerin ardından petrol fiyatlarının kısa vadeli seyri hakkında fikir sahibi olmak için ABD’de açıklanacak petrol stok verilerini beklemeye başladı. 

Analistler, stoklarda yaşanabilecek olası bir artışın petrol fiyatlarını aşağı yönlü baskılamaya devam edebileceğini; beklentilerin altında kalan bir verinin ise petrol fiyatlarındaki yükselişi destekleyebileceği belirtiyor.

REKLAMI KAPAT X