Brent petrol 2 ayın en düşük seviyesinde: Düşüş devam eder mi, akaryakıt fiyatları nasıl etkilenir?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Brent petrol 2 ayın en düşük seviyesinde: Düşüş devam eder mi, akaryakıt fiyatları nasıl etkilenir?
Doviz.com
30.07.2024 08:58

Akaryakıt fiyatlarını doğrudan etkileyen petrol piyasasında düşüş eğilimi sürüyor. Buna göre brent petrol fiyatı yaklaşık 2 ayın en düşük seviyesini test etti. Peki, petrol fiyatlarındaki gerilemenin nedeni ne, akaryakıt fiyatlarında bir indirim olur mu? İşte uzman yorumları..

Temmuz ayının başında 87 doların üzerinde fiyatlanan brent petrolün varil fiyatı, düşüş eğilimini hızlandırarak 80 doların altına kadar geriledi.

Buna göre brent petrol bugün erken saatlerde 78,55 doları test ederek son olarak 5 Haziran tarihindeki seviyelere inmiş oldu. Brent petrolün varil fiyatı saat 08.45 itibarıyla bir önceki kapanışa göre yüzde 0,56 değer kaybıyla 78,68 dolardan işlem görüyor. Aynı dakikalarda Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varili yüzde 0,60 düşüşle 76,14 dolardan alıcı buluyor.

Petrol fiyatlarındaki düşüşü ve bu düşüşün akaryakıt fiyatlarına etkisini ise Ekonomist Hikmet Baydar Milliyet’e açıkladı. Baydar, konuyla ilgili şunları aktardı:

“Petrolde düşüşün 2 yönü var. Birincisi teknik olarak petrolde 09/07/2024 gününden bu yana orta vade aşağı sinyalleri geliyor. Aşağı rtrend sinyalleri nedeniyle Brent petrol fiyatının 77 dolar seviyelerine kadar da gevşeme ihtimali fazladır.

Diğer bir konu Morgan Stanley gibi yatırım kuruluşlarının ham petrol piyasasındaki sıkışıklık nedeniyle gelecek yıl Brent petrol fiyatının 70 dolar seviyelerine kadar düşebileceği beklentisidir.

Petrolde düşüş sürecek mi?

Bir yandan mevsimsel talebin azalması, bir yandan da OPEC ve OPEC dışı arzın büyümeye döneceği, 2025 yılında petrol üretiminin günlük yaklaşık 2,5 milyon varil artmasıyla talep artışından fazla arz artışı olacağı beklendiğinden aşağı yönlü fiyat baskıları devam edecek gibi görünmektedir.

Gözler Fed faiz kararında, piyasa etkilenir mi?

Çarşamba günü ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faizi değiştirmemesi bekleniyor. O yüzden sürpriz olmadığı sürece petrolde dalgalanma beklemiyoruz. Ancak, Fed sürpriz şekilde faiz indirimine giderse, işte o zaman yukarı yönlü dalgalanmalar olabilir.

Petrolde kritik seviye

Teknik olarak Brent petrolde 77 dolar seviyeleri son derece önemlidir. Bu seviyelerde bir tepki alımı gelme ihtimali fazladır. Ancak seneye arz fazlalığı olabileceği korkusu fiyatlarda aşağı yönlü baskı oluşturmaya devam edecektir.

Akaryakıtta indirim olur mu?

Normalde global aşağı yönlü fiyatlamalar, içeride de fiyatların gerilemesine yol açmalıdır. Ancak, akaryakıt fiyatlarında aşağı yönde revizyon yapma konusunda ‘ne kadar istekli olunur?’ onu zaman içerisinde göreceğiz.

Hem döviz kurlarında gevşeme hem de Brent petrol fiyatındaki düşüş içeride ciddi fiyat indirimi anlamına gelir. Ancak şu ana kadar böyle bir indirim haberi duymadık. Umarız gelecekte aşırı pahalı hale gelen akaryakıt fiyatları düşürülür ve insanımız biraz daha makul fiyatlardan alışveriş yapar.”

***Petrol fiyatlarındaki düşüşün ortasında il, ilçe ve dağıtım şirketi bazlı güncel akaryakıt fiyatlarını öğrenmek için akaryakıt sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak: Doviz.com

İLGİLİ HABER Türkiye, Somali denizlerinde doğal gaz ve petrol arayacak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin, Somali denizlerinde 3 blokta doğal gaz ve petrol arayacağını bildirdi.
REKLAMI KAPAT X