Brent petrol 5 ayın zirvesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol 5 ayın zirvesinde
Doviz.com
02.04.2024 15:00

Brent petrol, petrol arzının daralması ve Ortadoğu'da artan jeopolitik risklerle birlikte son beş ayın en yüksek seviyesine çıktı.

Brent tipi ham petrol pazartesi günü yüzde 0,5 yükseldikten sonra haftanın ikinci işlem gününde yükselişine ivme kazandırarak 88 dolara yükseldi. Aynı dakikalar itibarıyla ABD ham petrolü ise 85 doların üzerine çıktı.

Fiyat artışında, dünyanın en çok petrol tüketen ülkesi ABD'de ekonomik aktivitenin güçlü seyrettiğine işaret eden veriler ve artan jeopolitik gerginlikler etkili oldu.

Dün ABD'de açıklanan verilere göre, imalat sanayide 16 aylık daralmanın ardından ilk kez genişleme kaydedilirken, Tedarik Yönetim Enstitüsünün imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi, martta 50,3 değeriyle piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

Uzmanlar ise ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın yarın yapacağı açıklamaların bankanın geleceğine dair ipuçları verebileceğini aktardı.

Dünya genelinde önemli merkez bankaları faiz indirimlerine hazırlanırken faiz indirimlerinin ekonomik hareketliliği desteklemesi bekleniyor.

Öte yandan İsrail, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ateşkes çağrılarını dikkate almayarak Gazze'ye yönelik saldırılarına devam ediyor. İsrail ordusu, dün Gazze Şeridi'nin güneyinde bulunan Refah kentinde bir eve bombalı saldırı düzenledi. Saldırıda 2'si çocuk 4 Filistinli yaşamını yitirirken çok sayıda kişinin yaralandığı bildirildi.

Son olarak İsrail, Deyr Belah kentindeki Hakar El Cami bölgesinde bulunan El Beşir Camisi'ni hedef aldı.

Ayrıca, İsrail İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binasına füze saldırısı düzenledi. Saldırıda Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi ve Tuğgeneral Muhammed Hadi Hac Rahimi ile 5 yetkilinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Söz konusu jeopolitik hareketliliğin küresel enerji arzını olumsuz etkileyebileceği endişesi de fiyatların yukarı yönlü hareketini destekledi.

İLGİLİ MAKALE Brent petrol fiyatlarını etkileyen temel faktörler nelerdir? Brent petrol fiyatlarını etkileyen temel faktörler nelerdir?
REKLAMI KAPAT X