Brent petrol, 5 haftanın en büyük kaybına hazırlanıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol, 5 haftanın en büyük kaybına hazırlanıyor
Doviz.com
10.03.2023 13:28

Brent petrol, Fed'in yüksek faiz artışlarının yakıt talebini etkileyebileceği endişesiyle haftanın son işlem gününde de düşerek, beş haftanın en büyük kaybını yaşamaya hazırlanıyor.

Dünyanın en büyük ekonomisinde ve Avrupa'da daha fazla faiz artırımı beklentileri küresel büyüme görünümünü gölgelerken; faiz artışı beklentileri, yakıt talebi üzerinde de olumsuz bir etki yaratıyor. Buna göre brent petrol, 6 Mart ile başlayan haftayı %5'in üzerinde değer kaybıyla tamamlamaya hazırlanıyor. Güçlenen dolar da petrolü diğer para birimleri sahipleri için daha pahalı hale getiriyor.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ise bu hafta yaptığı açıklamalarda, Fed'in başlangıçta enflasyonun geçici olduğunu düşünerek yanıldığını, daha yüksek ve potansiyel olarak daha hızlı faiz artışları konusunda hazır olduklarını belirtti.

Piyasalarda ise Powell'ın yorumlarının ardından küresel resesyona ilişkin endişeler artış gösterirken; bu endişelerle birlikte petrol gibi risk odaklı varlıklarda ise satış baskısı da arttı. Bu gelişmelerle haftanın başında 86 dolar seviyesinde bulunan brent petrol fiyatı ise 81 dolara kadar geriledi.

Ancak yatırımcılar, petrol fiyatlarının kısa vadeli seyri hakkında daha fazla ipucuna sahip olabilmek için bugün TSİ 16:30'da açıklanacak ABD Tarım Dışı İstihdam verilerini beklemeye başladı.

Yatırımcılar bu veri sayesinde, Fed'in faiz artışlarında izleyeceği yol ile ilgili fikir sahibi olmaya çalışacak.

Reuters anketine katılan ekonomistler, ABD Tarım Dışı İstihdam verisinin 205.000 kişi artış göstermesini bekliyor.

PVM analisti Stephen Brennock ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tahminleri aşan bir verinin gelmesi durumunda, risk odaklı varlıklar üzerinde satış baskısının derinleşebileceğini belirtiyor.

REKLAMI KAPAT X