Brent petrol 6 ay sonra yeniden 90 doların üzerinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol 6 ay sonra yeniden 90 doların üzerinde
Doviz.com
05.04.2024 09:21

Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 6 ay sonra yeniden 90 doların üzerinde işlem gördü.

Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 09.18 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,80 artışla 91,11 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 87,21 dolardan alıcı buldu. Böylece petrol fiyatları Ekim 2023'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı.

Fiyatlardaki yükselişte, jeopolitik gerilimin yol açtığı arz endişeleri ve diğer para birimleri karşısında değer kaybeden dolar endeksi etkili oldu.

İsrail, uluslararası ateşkes çağrılarına rağmen kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını ise sürdürüyor. Buna karşılık, Yemen'deki Husiler, petrol ve akaryakıt sevkiyatı için dünyanın en sık kullanılan deniz yollarından biri olan Kızıldeniz'de İsrail ile bağlantısı olan gemileri hedef almaya devam ediyor.

ABD ise önceki gün Husilere ait insansız deniz aracını imha ettiğini bildirdi. Buna cevaben açıklama yapan Yemen'deki İran destekli Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, "Filistin meselesindeki tutumumuzdan taviz vermeyeceğiz ve bu konuda geri adım atmayacağız." ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Rusya'da petrol rafinerilerine yönelik insansız hava araçları ile yapılan saldırılarda bazı rafinerilerde üretim kısmen durmuştu. Küresel arzın yaklaşık yüzde 8'ini oluşturan Rus ham petrol ve rafine ürünlerinde saldırılar sonrası ihraç kapasitesinin düşebileceği endişesi fiyatları yukarı yönlü desteklemeye devam ediyor.

ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesi petrol fiyatlarının yükselmesine yardımcı oluyor. Zayıf doların, döviz kullananlar için petrolü daha ucuz hale getirerek talebi artırması bekleniyor. ABD dolarının diğer para birimleri karşısındaki değerini ölçen ABD dolar endeksi son olarak yüzde 0,11 artışla 104.11 dolar oldu.

İLGİLİ HABER Temiz enerji en çok ABD'li şirketlere kazandırdı Dünyada temiz enerji teknolojilerinden geçen yıl en yüksek geliri elde eden 200 şirket arasında ABD'li firmalar 707,9 milyar dolar ile ilk sırada yer aldı.
REKLAMI KAPAT X