Brent petrol 80 doların üzerinde tutunamadı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol 80 doların üzerinde tutunamadı
Doviz.com
10.01.2023 12:44

Brent petrol, dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD'de ekonomik belirsizliklerin artması sonrasında tekrar gerileyerek 80 doların altına indi.

Brent petrol, bugün saat 12:30 itibarıyla %0,46 düşüşle 79,28 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,46 artışla 74,97 seviyesinden işlem görüyor.

Dünyanın en büyük ikinci tüketicisi olan Çin, Covid-19 pandemisinin başlamasının ardından ilk kez hafta sonu sınırlarını açtı. Çin'in bu hamlesinin ardından her iki gösterge petrol türü de pazartesi günü %1 yükselmişti.

Bu yükselişin etkisiyle brent petrol 80 doların üzerine yeniden çıkarken, petrol fiyatları burada kalıcı olmayı başaramadı. 

Brent petrol fiyatının yeniden 80 doların altına inmesinde ise özellikle ABD'de ekonomik görünüm üzerindeki belirsizliklerin artması etkili oldu.

Son olarak iki ABD Merkez Bankası yetkilisi, yüksek enflasyon oranlarını kontrol altına almak için şu anda %4,25 ila %4,5 olan Fed politika faizinin %5 ila %5,25 aralığına yükselmesi gerektiğini söyledi.

Yatırımcılar ise Fed Başkanı Powell'ın bugünkü konuşmasından gelebilecek mesajları beklemeye başladı.

IG Piyasa Analisti Yeap Jun Rong konuyla ilgili paylaştığı bir notunda, Fed Başkanı Jerome Powell'ın salı günü yapacağı konuşmada, şahin bir ton görülmesi halinde fiyatlarda geri çekilmenin hızlanabileceğini belirtti.

Fed politika yapıcıları ise bu hafta açıklanacak yeni enflasyon verilerinin, faiz artırım hızını yavaşlatıp yavaşlatmayacaklarına karar verme de etkili olacağını ve 2022'nin çoğunda kullandıkları daha büyük artışlar yerine daha küçük artışlara karar verilebileceğini söyledi.

REKLAMI KAPAT X