Brent petrol 85 doları aştı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol 85 doları aştı
Doviz.com
27.12.2022 10:07

Brent petrol, ABD'de kar fırtınasının enerji üretimini tehdit etmesi ve Çin'in Covid-19 kısıtlamalarını gevşetmesinin etkisiyle 85 doları aştı.

Brent petrol, bugün saat 10:00 itibarıyla %0,86 artışla 85,23 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,89 artışla 80,29 seviyesinden işlem görüyor.

İngiltere ve ABD piyasalarının pazartesi günü Noel tatili nedeniyle kapalı olması petrol piyasalarında işlem hacimlerinin düşük, volatilitenin yüksek kalmasına sebep oldu.

İşlem hacimlerinin düştüğü sırada Çin'den Covid-19 kısıtlamalarına dair gelen yeni haberler ise risk odaklı piyasalarda yükseliş yaşanmasını sağladı.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Çin'in 8 Ocak'tan itibaren gelen yolcular için karantina gerekliliklerini sona erdireceğini ve üç yıl önce pandeminin başlamasından bu yana yürürlükte olan kuralı kaldıracağını söyledi. Bu durum, en büyük ham petrol ithalatçısının talebinin artacağına dair piyasadaki iyimserliği artırdı.

Dolar endeksi bu açıklamanın ardından salı günü gevşerken; daha zayıf bir dolar, petrolü diğer para birimleri sahipleri için daha ucuz hale getirdi ve ve yatırımcıların risk iştahını artırdı.

Fiyatlardaki yükselişin bir diğer önemli sebebi ise ABD'de ortaya çıkan kar fırtınası oldu.

Ölümcül kar fırtınası, Noel günü New York'u felç ederek sürücüleri ve kurtarma görevlilerini araçlarında mahsur bıraktı. Amerika Birleşik Devletleri'nin büyük bölümünü donduran fırtınalardan ölenlerin sayısı ise artış gösterdi.

Havayolları, hava koşullarının ülke çapında havaalanı operasyonlarını aksatmasının ardından cumartesi öğleden sonra itibariyle yaklaşık 2.700 ABD uçuşunu iptal etmişti.

Cuma günü yaşanan dondurucu soğuklar ve esen rüzgarlar ABD genelinde elektriklerin kesilmesine ve enerji üretiminin azalmasına yol açarak ısınma ve elektrik talebini de artırdı.

Fujitomi Securities analisti Kazuhiko Saito, "ABD'deki kış fırtınalarından kaynaklanan arz kesintisine ilişkin korkular alımları teşvik etti ancak birçok piyasa katılımcısı tatilde olduğu için hacim düşüktü." dedi.

Saito ayrıca, " ABD'de hava durumunun bu hafta iyileşeceği tahmin ediliyor, bu da rallinin çok uzun sürmeyebileceği anlamına geliyor." ifadelerini kullandı.

REKLAMI KAPAT X