Brent petrol, ABD petrol stoklarındaki daralma nedeniyle yükseliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol, ABD petrol stoklarındaki daralma nedeniyle yükseliyor
Doviz.com
22.12.2022 10:51

Brent petrol, kış mevsiminin yaşandığı ve tatil sezonu için seyahatlerin artmasının beklendiği bir dönemde ABD petrol stoklarındaki daralma nedeniyle yükselişini sürdürdü.

Brent petrol, bugün saat 10:45 itibarıyla %0,17 artışla varil başına 82,34 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, %0,34 artışla 78,56 seviyesinden işlem görüyor.

Her iki gösterge kontrat da, çarşamba günü ABD ham petrol stoklarının 16 Aralık'ta sona eren haftada 5,89 milyon varil düşüşle analistlerin beklediğinden çok daha fazla gerilediğini göstermesinin ardından yükselişe geçmişti.

Stoklardaki düşüş ABD'yi vuran güçlü bir kış mevsimiyle birlikte kalorifer yakıtına olan talebin artacağı, Teksas'ın güneyine kadar sıfırın altında rüzgar soğuklarının beklendiği ve Florida ile doğu eyaletleri için mevsim normallerinin üzerinde bir soğuk yaşanacağı tahmin edilen bir döneme denk geldi.

Bunlara ek olarak, yıl sonu tatil sezonunun yaklaşması ve Covid sonrasında seyahatlerin artması beklentileri de talebin artacağı beklentilerini artırdı.

Ancak, National Australia Bank Emtia Müdürü Baden Moore, "Bizim rakamlarımıza göre, ham petrol piyasası son derece dengeli." değerlendirmesinde bulundu.

Moore ayrıca "2023'e baktığımızda, Çin'in yeniden açılması ve küresel jet talebinin (2019 seviyelerine göre) istikrarlı bir şekilde artmaya devam etmesi küresel ham petrol piyasalarını sıkılaştırarak fiyatlarda yükseliş yaşanmasını sağlayabilir." dedi.

Ancak, Çin'in Covid-19 vakaları ve küresel durgunluk korkularından kaynaklanan talep endişeleri petrol vadeli işlemleri üzerindeki yükselişin sınırlı kalmasına sebep oldu.

Petrol piyasası analiz sağlayıcısı Vanda Insights'dan Vandana Hari ise, "ABD stoklarındaki beklenmedik düşüşe rağmen kazançlar abartılı görünüyor." dedi.

Hari ayrıca, talep endişelerinin kısa vadeli desteklerden daha ağır basabileceğini söyledi.

Üst düzey bir Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi ise çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çin'den gelen pozitif vaka verilerde eksiklik olduğunu belirterek, “Çin vakalarında büyük bir artış yaşanıyor, Covid enfeksiyonlarının sayısını doğru bir şekilde tutmakta zorlanılıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

REKLAMI KAPAT X