Brent petrol, ABD stok verileri öncesinde yükselişte

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol, ABD stok verileri öncesinde yükselişte
Doviz.com
18.01.2023 12:10

Brent petrol, Çin'in toparlanmasına ilişkin iyimserlikle ABD'nin açıklayacağı stok verileri öncesinde yükselişini sürdürüyor.

Brent petrol, bugün saat 12:00 itibarıyla %0,45 artışla 86,31 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,80 artışla 81,09 seviyesinden işlem görüyor.

Brent petrol, Çin'in katı COVID-19 kısıtlamalarının kaldırılmasının dünyanın en büyük petrol ithalatçısında yakıt talebinde bir toparlanmaya yol açacağı iyimserliğiyle çarşamba gününe yükselişle başladı.

Son olarak Çin'den gelen verilerden ekonomik büyüme verisi, 2022'de keskin bir yavaşlamayla %3 seviyesinde gerçekleşerek yaklaşık %5,5 olan resmi hedefin oldukça altında kalmıştı. Açıklanan bu son ekonomik büyüme verisi ise 1976'dan bu yana yaşanan en kötü ikinci performansa işaret etti.

Ancak, Çin'in aralık ayı başında katı Covid politikasını geri çekmeye başlamasının ardından analistlerin büyüme beklentileri de revize edilmeye başlandı. Buna göre, Reuters anketine katılan analistler 2023 büyümesinin %4,9'a yükselmesini beklediklerini açıkladı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ise paylaştığı bir raporunda, Çin'in petrol talebinin COVID önlemleri nedeniyle 2022'de yıllar sonra ilk kez daraldıktan sonra bu yıl günlük 510.000 varil (bpd) artacağını açıkladı. Ancak OPEC, 2023 küresel talep büyüme tahminini değiştirmeyerek 2,22 milyon varilde tuttu.

Fujitomi Securities Co Ltd analisti Toshitaka Tazawa, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Çin'in COVID-19 politikasındaki son değişimin ardından yakıt talebinin toparlanacağına dair artan umutlar petrol fiyatlarına destek veriyor. OPEC'in Çin'in talebine ilişkin iyimser görünümü de piyasa duyarlılığını destekliyor." ifadelerini kullandı.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin (EIA) salı günü yayımladığı verimlilik raporunda ise arz tarafında ABD'nin önde gelen bölgelerinde petrol üretiminin şubat ayında yaklaşık 77.300 varil artarak 9,38 milyon varile yükselmesinin beklendiği söylendi.

ING analistleri ise paylaştıkları bir notta, piyasanın Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) çarşamba günü açıklayacağı aylık rapora odaklandığını ve Çin'den gelecek talep verileriyle birlikte bu verinin de izleneceğini aktardı.

REKLAMI KAPAT X