Brent petrol çalkantılı geçen 2022 yılını yükselişle kapatmaya yöneldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol çalkantılı geçen 2022 yılını yükselişle kapatmaya yöneldi
Doviz.com
30.12.2022 12:18

Brent petrol fiyatları Ukrayna savaşı, güçlü dolar ve dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'in zayıflayan talebi nedeniyle sıkışık arzın damgasını vurduğu çalkantılı bir yılda, mütevazı da olsa üst üste ikinci yıllık kazancını elde etme yolunda ilerleyerek cuma gününe yükselişle başladı.

Brent petrol%0,48 artışla 83,86 dolar seviyesinden işlem görüyor. Brent ayrıca, 2021'de %50,2 artış gösterdikten sonra 2022 yılını %6'nın üzerinde bir kazançla bitirmeye hazırlanıyor. Fiyatlar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal ederek arz ve enerji güvenliği endişelerini tetiklemesinin ardından Mart ayında 2008'den bu yana görülmemiş bir seviye olan varil başına 133 dolara kadar yükselmişti.

ABD'nin West Texas Intermediate ham petrolü ise %0,38 artışla 78,70 dolar seviyesinden işlem görüyor. Geçen yılki %55'lik kazancın ardından 2022'de WTI ise %4,8 artış gösterme yolunda ilerliyor.

CMC Markets analisti Leon Li, tatil seyahatlerindeki artış ve Rusya'nın ham petrol ve petrol ürünü satışlarını yasaklaması petrol fiyatlarını desteklerken, arz sıkışıklığının gelecek yıl kötüleşen ekonomik ortam nedeniyle azalan tüketimle dengelenebileceğini düşündüğünü söyledi.

Leon Li ayrıca, "Küresel işsizlik oranının 2023'te hızla artması ve enerji talebini kısıtlaması bekleniyor. Bu yüzden petrol fiyatlarının gelecek yıl 60 dolara kadar düşebileceğini düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Petrol fiyatları bu yılın ikinci yarısında merkez bankalarının enflasyonla mücadele için faiz oranlarını artırması ve ABD dolarının güçlenmesiyle hızla düşüş göstermişti. Bu da dolar cinsinden emtiayı diğer para birimlerini elinde bulunduranlar için daha maliyetli bir yatırım aracı haline getirmişti.

Ayrıca, Çin'in bu ay gevşetilmeye başlanan Sıfır Covid kısıtlamaları, dünyanın iki numaralı tüketicisi için petrol talebinde toparlanma umutlarını söndürdü.

JTD Energy Services Direktörü John Driscoll, "Son dönemde seyahat kısıtlamalarının hafifletilmesinin petrol talebini artırması bekleniyordu; ancak Çin'de Covid vakalarındaki keskin artış, potansiyel bir küresel salgın konusunda ciddi endişelere yol açtı. Japonya, Güney Kore ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler, Çin'deki artışa, ülkeden seyahat edenler için zorunlu Covid-19 testleri yapılmasını emrederek yanıt verdi." dedi.

Bir sağlık veri firmasının istatistiklerinden, enfeksiyonların dünyanın en kalabalık ülkesinde yayılması nedeniyle Çin'de her gün yaklaşık 9.000 kişinin Covid nedeniyle öldüğü görüldü. 

ING analisti Ewa Manthey ise "Bu yıl emtia piyasaları için olağanüstü bir yıl oldu, arz riskleri volatilitenin artmasına ve fiyatların dönem dönem yükselmesine yol açtı. Ancak, önümüzdeki yıl belirsizliklerle dolu bir yıl olacak." değerlendirmesinde bulundu.

REKLAMI KAPAT X