Küresel petrol fiyatları, Çin ekonomisine ilişkin teşvikleri bekleyen yatırımcıların etkisiyle haftanın ilk işlem gününde yatay bir seyir izliyor.
Buna göre, brent petrolün varil fiyatı bugün saat 12.50 itibarıyla yüzde 0,33 artışla 76,56 dolar seviyesinden işlem görüyor.
Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili de yüzde 0,17 düşüşle 71,81 dolardan işlem görüyor.
Geçen hafta brent petrol yüzde 2,4, WTI ise yüzde 2,3 artış kaydetmişti.
Geçtiğimiz hafta açıklanan mayıs ayı verilerinin dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde COVID sonrası toparlanmanın duraksadığını göstermesinin ardından bazı büyük bankalar ise Çin için 2023 gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme tahminlerini düşürmüştü.
Çin'in, sallantılı ekonomik toparlanmayı desteklemek için geçen hafta orta vadeli politika kredilerinde yaptığı benzer bir indirimin ardından salı günü gösterge kredi faiz oranlarını ise düşürmesi bekleniyor.
Konuyla ilgili konuşan kaynaklar ise Çin'in bu yıl yavaşlayan ekonomisi için daha fazla teşvik desteği sunacağını, ancak borç ve sermaye kaçışına ilişkin endişelerin, tüketici ve özel sektördeki zayıf talebi desteklemeyi hedefleyen önlemleri koruyacağını belirtiyor.
Yine de, Çin'in rafineri üretimi mayıs ayında rekor düzeyde artarak ikinci en yüksek toplamına ulaştı ve geçen haftaki kazanımların artmasına yardımcı oldu.
ABD enerji firmaları da Temmuz 2020'den bu yana ilk kez yedinci hafta üst üste çalışan petrol ve doğal gaz sondaj kulesi sayısını azalttı.
Gelecekteki üretimin erken bir göstergesi olan petrol ve doğal gaz sondaj kulesi sayısı buna göre 16 Haziran'a kadar olan haftada 8 düşüşle 687'ye gerileyerek 2022 Nisan'dan bu yana en düşük seviyeye inildiğine işaret etti.
OANDA analisti Edward Moya da, pazartesi günü petrol fiyatlarının Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya dahil müttefiklerinin veya OPEC+ grubunun üretim kotalarına uyum sağlamakta zorlanacağı beklentileriyle düşüş yaşayabileceğini söyledi.
Moya ayrıca Rus enerji devi Rosneft Başkanı Igor Sechin tarafından yapılan yorumlara atıfta bulunarak, "Rosneft, petrol üreticileri kartelinin üretime değil ihracata odaklanmasını öneriyor" ifadelerini kullandı.
Cumartesi günü bir ekonomik forumda konuşan Sechin ayrıca OPEC+ grubunun her ülkenin iç pazarlarının farklı büyüklükleri nedeniyle üretim kotalarının yanı sıra petrol ihracat hacimlerini de izlemesinin uygun olacağını söyledi.