Brent petrol Çin'in “Sıfır-Covid” politikası sebebiyle haftaya düşüşle başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol Çin'in “Sıfır-Covid” politikası sebebiyle haftaya düşüşle başladı
Doviz.com
07.11.2022 11:09

Brent petrol, geçtiğimiz haftayı sert bir yükselişle tamamladıktan sonra Çinli yetkililerin hafta sonu “Sıfır-Covid” politikalarına olan bağlılıklarını yinelemelerinin ardından haftaya düşüşle başladı.

Brent petrol, bugün saat 11:00 itibarıyla %1,37 düşüşle varil başına 97,22 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol, %1,36 düşüşle 91,35 seviyesinden işlem görüyor.

Petrol fiyatları, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya uyguladığı petrol ambargosunun 5 Aralık'ta başlayacak olması nedeniyle geçen hafta yükselişe geçmişti.

Cuma günü dört Fed politika yapıcısının güçlü istihdam verisine rağmen bir sonraki para politikası toplantısında daha küçük bir faiz artışına gitmeyi düşünebilekceklerini belirtmesi de, diğer riskli varlıklarla birlikte petrol fiyatlarının yükselmesine destek olan bir diğer önemli gelişme olmuştu.

Ayrıca geçtiğimiz hafta, Çin’in ‘Sıfır-Covid’ politikasının sona ereceğine dair söylentiler de Çin borsalarını ve petrol gibi emtiaların fiyatının yükselmesine sebep olmuştu.

Ancak, Çinli yetkililerin hafta sonu “Sıfır-Covid” politikalarına olan bağlılıklarını yinelemelerinin ardından petrol fiyatları yeniden düşüşe geçti.

CMC Markets analisti Tina Teng konuyla ilgili, "Çin'de Covid-19 vakaları tırmanırken Çinli yetkililerin “Sıfır-Covid” politikasına sadık kalma sözü vermesiyle petrol fiyatları keskin bir şekilde düştü, bu daha fazla kısıtlama önlemine neden olabilir ve talep görünümünü karartabilir." dedi.

Teng ayrıca, ABD dolarındaki yükselişin de petrol fiyatları üzerinde satış baskısını artırdığını sözlerine ekledi.

ANZ analistleri ise paylaştıkları bir notta, "Piyasa, halihazırda yüksek olan fiyatlar ve gelişmiş piyasalardaki zayıf ekonomik zemin nedeniyle petrol talebindeki zayıflık işaretleriyle uğraşmaya devam ediyor. Avrupa ve ABD’nin petrol talebi, 2019 yılındaki seviyelere kadar geriledi." dedi.

Analistler ayrıca, 2022 yılının 4. çeyreğinde küresel talebin geçen yılın aynı çeyreğine göre 0,6 milyon varil/gün artmasını ve gelecek yılın daha ılımlı seyretmesini beklediklerini açıkladı.

REKLAMI KAPAT X