Brent petrol Çin'in talep belirsizliği ve yaklaşan Fed toplantısının etkisiyle düşüşte

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol Çin'in talep belirsizliği ve yaklaşan Fed toplantısının etkisiyle düşüşte
Doviz.com
21.10.2022 13:09

Brent petrol, Çin'in talep belirsizliği ve yaklaşan Fed toplantısının etkisiyle yükselişini sürdüremeyerek düşüşe geçti.

Brent petrol, bugün saat 13:00 itibarıyla %0,39 düşüşle varil başına 92,02 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol, %0,24 düşüşle 84,31 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin, bu yıl COVID-19'a yönelik katı kısıtlamalarla, ticari ve ekonomik faaliyetler üzerinde ağır bir baskı oluşturarak talebi düşürmüştü.

Pekin'den resmi bir doğrulama gelmese de, Pekin'in ziyaretçiler için karantina süresini on günden yedi güne indirmeyi düşündüğü hakkında çıkan haberler, brent petrol fiyatlarını yükselişe geçirmişti.

Petrol brokeri Stephen Brennock, gelen haberin ardından brent petrol fiyatlarının yükselişiyle ilgili olarak, "Fiyatlardaki ani yükseliş hareketi, daha fazla kısıtlama kaldırıldığında neler olabileceğine dair faydalı bir bilgi verdi." ifadesini kullandı.

Ancak yaklaşan Fed toplantısı, brent petrol fiyatının düşmesine yol açtı.

Philadelphia Fed Başkanı Patrick Harker, perşembe günü yaptığı açıklamada, Fed’in enflasyonla mücadele etmek için ekonomiyi yavaşlatmaya çalıştığını ve faizleri yükseltmeye devam edeceklerini belirtmişti.

Harker'ın yorumları, ABD'nin artan faiz oranları nedeniyle resesyona girebileceğini ve bunun da petrol talebini düşürebileceğini teyit etmiş oldu.

SPI Varlık Yönetimi’nden Stephen Innes bir notunda, "Bu hafta birkaç önemli Fed üyesinin daha yüksek faiz oranlarını savunması, Çin'in karantina umutlarının azalmasından kaynaklanan iyimserliği köreltti." değerlendirmesinde bulundu.

Innes ayrıca, "Herkes Çin'in yeniden açılmasıyla, emtia fiyatlarında yükseliş gerçekleşmesi için can atıyor ancak henüz o noktada değiliz." dedi.

Ayrıca piyasalar, Başkan Xi Jinping'in “Sıfır-Covid” politikasını yumuşatmayı planlamadığını belirtmesiyle, Çin hükümetinin açıklamayı ertelediği GSYH verilerinin üçüncü çeyrekte nasıl bir performans gösterdiğini görmeyi bekliyor

REKLAMI KAPAT X