Brent petrol’de ateşi Rusya yaktı: Kasım 2022’den sonra ilk kez 90 dolar aşıldı

Okuma Süresi: 1 Dakika
Brent petrol’de ateşi Rusya yaktı: Kasım 2022’den sonra ilk kez 90 dolar aşıldı
Doviz.com
05.09.2023 16:30

Brent petrol, Rusya’nın petrol ihracatı kısıntısını yıl sonuna kadar uzatacağını açıklamasının ardından Kasım 2022’den sonra ilk kez 90 doların üzerine çıktı.

Buna göre, Brent ham petrolü 91,20 dolara çıktıktan sonra saat 16.30 itibarıyla varil başına 90,30 dolar oldu. ABD West Texas Intermediate ham petrolü (WTI) ise %1,48 artışla varil başına 87,60 dolardan işlem gördü.

Petrol fiyatlarının son yükselişinde ise Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak’ın, Rusya'nın petrolde arz kesintisini yıl sonuna kadar uzatacağını açıklaması etkili oldu.

Buna göre Rusya, dünya piyasalarına petrol sevkiyatında ilave 300.000 varil/gün gönüllü kısıntıyı 2023 Aralık sonuna kadar uzatacağını duyurdu.

Novak ise konuyla ilgili açıklamasında "İhracata yönelik petrol arzının ilave gönüllü azaltımı, OPEC+ ülkeleri tarafından petrol piyasalarının istikrarını ve dengesini korumak amacıyla alınan ihtiyati tedbirleri güçlendirmeyi amaçlıyor" dedi.

Öte yandan, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) fiili lideri Suudi Arabistan da günlük bir milyon varillik gönüllü petrol üretim kesintisini aralık ayına kadar uzatacağını açıkladı. Suudi Arabistan ayrıca petrol kesintilerinin aylık olarak gözden geçirileceğini duyurdu.

ING analistleri ise konuyla ilgili yayımladıkları bir notta, piyasa beklentileri göz önüne alındığında, iki üreticinin kesintiyi uzatma kararından vazgeçmesinin zor olduğunu belirterek, “piyasaya bir satış gelmesinin pek olası olmadığını” söylemişti.

İLGİLİ MAKALE ​​​​​​​Brent petrol nedir? Brent petrol nasıl alınır? ​​​​​​​Brent petrol nedir? Brent petrol nasıl alınır?
REKLAMI KAPAT X