Brent petrol derin kayıpların ardından sert yükseldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol derin kayıpların ardından sert yükseldi
Doviz.com
22.11.2022 12:00

Brent petrol, geçtiğimiz hafta küresel resesyon endişeleri ve Çin'in artan Covid-19 vakalarının etkisiyle yaşadığı derin kayıpların ardından, doların gevşemesiyle sert yükseldi.

Brent petrol, son günlerde yaşadığı düşüşün ardından %1,07 artışla varil başına 88,39 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, bugün saat 12:00 itibarıyla %0,77 artışla 80,66 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar endeksi ise, %0,27 düşüşle 107,5077 seviyesinden işlem görüyor.

Geçtiğimiz hafta petrol fiyatlarında yaşanan keskin düşüşle ilgili konuşan, SPI Asset Management Yönetici Ortağı Stephen Innes, “Fed’in faiz oranlarını artırmasıyla piyasalarda oluşan endişeler, Avrupa Birliği'nin Rus petrolüne 5 Aralık'ta uygulayacağı ambargoya karşı baskın geldi.” dedi.

4 Aralık'taki OPEC+ toplantısında, günlük 500.000 varile kadar bir üretim artışının değerlendirileceğinin iddia edilmesi de petrol fiyatlarındaki düşüşü hızlandırarak, her iki gösterge petrol türünün son 10 ayın en düşük seviyelerine kadar gerilemine yol açtı.

Ancak, Suudi Arabistan Enerji Bakanı'nın, krallığın üretim kesintilerine bağlı kaldığını ve diğer OPEC petrol üreticileriyle potansiyel bir petrol üretim artışını tartışmadığını söylemesinin ardından fiyatlar yeniden yükselişe geçti.

CMC Markets analisti Tina Teng, “Dolarındaki gerileme, petrol fiyatlarını destekleyen ana faktör oldu. Zayıflayan dolar, petrolü diğer para birimlerine sahip alıcılar için daha ucuz hale getirdi.” dedi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline misilleme olarak getirilen ambargo ise 5 Aralık'ta yürürlüğe girecek ve bu ambargoyu şubat ayında petrol ürünlerinin ithalatının durdurulması izleyecek.

Innes, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Tavan fiyat politikasına yönelik kritik risk, Rusya'nın misilleme yapma potansiyelini içeriyor. Bu da petrol piyasası için yeni bir yükseliş şokuna dönüşebilir." dedi.

Bu gelişme doğrultusunda Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rus petrolüne tavan fiyat uygulayan ülkelere petrol satmayacaklarını belirterek, "Tavan fiyat uygulayacak ülkelere petrol ve petrol ürünleri tedarik etmeyi planlamıyoruz. Petrolümüzü pazar odaklı ortaklara yönlendireceğiz veya üretimi azaltacağız." dedi.

Ayrıca fiyatlardaki yükselişi destekleyen önemli bir gelişme de, anketlere göre ABD’de petrol stoklarının 18 Kasım'a kadar olan haftada yaklaşık 2,2 milyon varil düştüğünün görülmesi oldu.

Ancak, Çin'in ülke çapında yaşanan Covid-19 vakalarındaki artış, ekonominin genel görünümü hakkında belirsizliklere neden olarak brent petrol fiyatlarındaki yükselişin sınırlı kalmasına yol açtı.

Pekin, salı günü müze ve parkları kapatırken toplu testlere yeniden başladı. Çin'in başkenti ayrıca, pazartesi günü pandeminin en ağır sınavıyla karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu ve şehre giriş kurallarını sıkılaştırdı.

Analistler ise, bu gelişmenin ortadan kalkmadan petrol fiyatlarında kalıcı bir yükselişin görülmesinin çok fazla mümkün olmadığını belirtti.

REKLAMI KAPAT X