Brent petrol dolar endeksindeki yükselişin etkisiyle haftaya yatay başladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol dolar endeksindeki yükselişin etkisiyle haftaya yatay başladı
Doviz.com
14.11.2022 11:52

Brent petrol, Çin'in “Sıfır-Covid” protokollerinden bazılarını hafifleterek talepte toparlanma umutlarını artırmasına rağmen, dolar endeksindeki yükselişin etkisiyle haftaya yatay başladı.

Brent petrol, bugün saat 12:00 itibarıyla varil başına 96,03 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, yatay hareketlerle 88,91 seviyesinden işlem görüyor.

Brent petrol ve ABD West Texas Intermediate petrol kontratları seansın başlarında yaklaşık %1 artış gösterdikten sonra, dolar endeksindeki yükselişle kazançlarını kaybetti.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu'nun Covid-19 vakaları için tedbirleri azaltmasının ardından emtia fiyatları cuma günü yükselişe geçmişti.

Çin'de hafifletilen kısıtlamalar, gelen yolcular için karantina sürelerinin iki gün kısaltılmasının yanı sıra, enfekte yolcuları getiren havayollarına uygulanan cezanın kaldırılmasını da içermişti.

Ancak hafta sonu Çin'de Covid-19 vakaları tekrar yükselişe geçti.

CMC Markets analisti Leon Li konuyla ilgili, "Piyasa geçtiğimiz hafta çok iyimserdi. Ancak, virüs kışın daha hızlı yayılacak ve vakaların hızla artması, Çin hükümetinin Sıfır-Covid politikasını hafifletmesini imkansız hale getirecektir." dedi.

Leon Li  ayrıca, "Politikanın açıklanmasından uygulanmasına kadar biraz zaman geçecek, bu nedenle Çin'in tam liberalleşmesi gelecek yılın ilk çeyreğine kadar beklemek zorunda kalabilir. Bu da petrol fiyatlarının geçen cuma günü yükselişinin sürdürülemez olduğu anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

ING analistleri ise paylaştıkları bir notta, "Karantinalardaki son gevşeme, kesinlikle doğru yönde atılmış bir adım. Ancak, bu son coşkunun sürdürülebilmesi için vakaların muhtemelen daha fazla gevşeme göstermesi gerekecek." dedi.

Ayrıca, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, cuma günü yaptığı açıklamada, Hindistan'ın G7 tarafından dayatılan bir fiyat sınırı mekanizmasının üzerindeki fiyatlar da dahil olmak üzere, Batılı şirketlerin sigorta, finans ve denizcilik hizmetlerinden uzak durması halinde istediği kadar Rus petrolü almaya devam edebileceğini söyledi.

Ancak doların geçtiğimiz hafta yaşadığı kaybın ardından tekrar yükselişe geçmesi, petrol fiyatlarındaki yükselişin sınırlı kalmasına sebep oldu.

Analistler ayrıca, Endonezya'nın Bali adasında yapılacak G20 zirvesi öncesinde ABD Başkanı Joe Biden ve Çin lideri Xi Jinping’in, Biden'ın göreve gelmesinden bu yana ilk kez bugün yüz yüze görüşme yapacağını belirtti. Bu gelişmeden çıkacak bir açıklamanın ise, piyasalardaki genel görünüm üzerinde etkili olması bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X