Brent petrol faiz artırımı risklerine rağmen yükselişini sürdürüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol faiz artırımı risklerine rağmen yükselişini sürdürüyor
Doviz.com
02.03.2023 13:09

Brent petrol, yükselen faiz oranları ve yüksek enflasyonun bu yıl ekonomik faaliyeti sekteye uğratma olasılığına rağmen perşembe günü ılımlı bir yükseliş kaydediyor.

Brent petrol, bugün saat 13:00 itibarıyla %0,49 artışla 84,72 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %1,23 düşüşle 76,32 seviyesinden işlem görüyor. Her iki kontrat da ayrıca son iki seansta %2'den fazla artış gösterdi.

Ham petrol piyasaları, Çin ticari faaliyet verilerinin dünyanın en büyük petrol ithalatçısında güçlü bir ekonomik toparlanmaya işaret etmesiyle iki seans üst üste güçlü kazançlar elde etmişti. Çarşamba günü açıklanan verilere göre faaliyetler şubat ayında son on yılın en hızlı artışını gösterdi.

Ancak bu iyimserlik, ABD Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmasına neden olabilecek ABD ve Euro Bölgesi'nde yükselen enflasyon göstergeleri nedeniyle bir miktar azaldı.

Piyasalar ayrıca dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'in olası politika değişiklikleri için cumartesi günü başlayacak olan üst düzey hükümet yetkililerinin iki oturumluk toplantısını bekliyordu.

Ocak ayında Covid karşıtı önlemlerin çoğunu gevşeten Çin'deki toparlanmanın ise petrol talebini bu yıl rekor seviyelere çıkaracağı tahmin ediliyordu.

Ancak petrol fiyatları, yavaşlayan ekonomik büyüme korkularının Çin talebindeki toparlanma umutlarını büyük ölçüde dengelemesiyle bu yıl şu ana kadar değer kaybıyla işlem gördü.

Sıkı finansal koşulların ham petrol talebini düşüreceğine dair korkular, ABD'de imalat verisinin şubat ayında beklenmedik bir şekilde artmasıyla çarşamba günü piyasalara geri döndü.

Karışık ABD envanter verileri de dünyanın en büyük petrol tüketicisinde ham petrol arzına ilişkin bir miktar belirsizlik yarattı. Buna göre, stoklar üst üste onuncu hafta artarken, benzin stokları düştü ve ABD petrol ihracatı rekor seviyeye ulaştı.

Petrol stoklarındaki bu yüksek seyir ise brent petrol fiyatlarındaki yükselişin sınırlı kalmasına yol açtı.

REKLAMI KAPAT X