Brent petrol faiz artışı beklentilerine rağmen yükseldi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol faiz artışı beklentilerine rağmen yükseldi
Doviz.com
21.09.2022 10:34

Brent petrol, piyasaların Fed'in faiz kararını beklemesiyle, çarşamba günü erken saatlerde yükseldi.

Dün 93,03 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 90,62 dolar seviyesinde tamamladı.

Brent petrolün varil fiyatı bugün saat 10.30 itibarıyla kapanışa göre yüzde 2,5 artarak 92,89 dolar oldu.

Fed kararı petrol fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Petrol fiyatları, Fed'in art arda üçüncü kez 75 baz puanlık bir faiz artırımı daha açıklayacağı beklentileriyle salı günü düşüş yaşamıştı.

Agresif faiz artırımlarının ekonomik yavaşlamayı hızlandıracağı ve resesyona yol açacağı – dolayısıyla petrol talebi büyümesini baskılayacağı – son günlerde petrol ve hisse senedi piyasaları üzerinde baskı oluşturuyor.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ağustos sonunda yaptığı açıklamada, Fed'in enflasyonu dizginlemek için yapacak daha çok işi olduğunu ve kilit faiz oranının 2023'ün başlarında %4'ün üzerine çıkması ve orada kalması gerektiğini söyledi.

Fed'in mevcut hedef politika faizi, arka arkaya 75 baz puanlık iki artışın ardından %2,25-%2,5 aralığında.

Rus petrolüne yönelik AB ambargosu ile petrol arzına ilişkin endişeler, çarşamba günü Avrupa'da sabahın erken saatlerinde petrol fiyatlarına bir miktar destek sağladı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun üretim hedeflerine ulaşamaması da piyasalarda arz baskısını artırdı.

Bloomberg'in bu hafta başındaki tahminlerine göre, Rusya'dan deniz yoluyla yapılan ham petrol ihracatı, ağustos ayının son haftasına kıyasla son iki haftada günde 900.000 varil (bpd) düştü.

Uzmanlar, üretim hedefine ulaşamayan grubun günlük yaklaşık 3 milyon 580 bin varillik rekor üretim düşüşü yaşadığını, bunun ise küresel petrol talebinin yüzde 3,5'lik kısmına karşılık geldiğini kaydetti.

Dünyanın en büyük petrol üreticisi ve tüketicisi ABD'nin ham petrol stoklarındaki artış öngörüsü de talep endişelerini destekledi.

Amerikan Petrol Enstitüsü, ülkenin ham petrol stoklarında geçen hafta bir önceki haftaya göre yaklaşık 1 milyon 35 bin varil artış tahmin edildiğini açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 2 milyon 321 bin varil artacağı yönündeydi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin resmi petrol stok verileri ise bugün açıklanacak.

Brent petrolde teknik olarak 92,67 ile 95,87 dolar aralığının direnç, 86,27 ile 89,47 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Etiketler: brent petrol fed faiz
REKLAMI KAPAT X