Brent petrol, 'faiz artışı' endişesiyle düşüşünü sürdürüyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol, 'faiz artışı' endişesiyle düşüşünü sürdürüyor
Doviz.com
25.04.2023 14:44

Brent petrol, Çin'deki tatil seyahatlerinin yakıt talebini artıracağına dair kuvvetlenen yatırımcı iyimserliğine karşı merkez bankalarının faiz kararlarının yol açabileceği riskler sebebiyle düşüşünü sürdürüyor.

Brent petrol, bugün saat 14:30 itibarıyla %0,42 düşüşle 82,10 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,75 düşüşle 78,17 seviyesinden işlem görüyor.

Son olarak her iki kontrat da pazartesi günü %1'in üzerinde yükseliş kaydetmişti.

Çin'de yaklaşan 1 Mayıs tatili sırasında yurt dışı seyahatleri için yapılan rezervasyonlar ise Asya ülkelerine seyahatlerde toparlanmanın devam ettiğini ortaya koydu.

CMC Markets analisti Leon Li ise konuyla ilgili açıklamasında, "Yatırımcılar, Çin'deki tatil seyahatlerinin dünyanın en büyük petrol ithalatçısında yakıt talebini artıracağına dair iyimserliklerini dile getiriyor." dedi.

Petrol fiyatlarındaki iyimserliği artıran bir diğer önemli gelişme ise planlı arz kesintileri oldu. Buna göre, Irak'ın kuzey petrol ihracatı bir aylık duraklamanın ardından yakında yeniden başlanacağına yönelik çok az somut işaret gösterirken; OPEC + üyelerinin de mayıs ayında gönüllü bir kesintiye başlaması bekleniyor.

Petrol brokeri PVM'den Tamas Varga ise ABD'de sürüş sezonunun başlaması ve Çin ekonomisindeki canlanmanın yardımıyla küresel petrol talebinin toparlanacağını ve yeni zirvelere ulaşacağını belirterek, "OPEC+ üretimi düşük kalmaya devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.

Yatırımcılar ise Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Euro Bölgesi merkez bankalarının enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını daha da yükseltebileceği ve bunun da ekonomik büyümenin yavaşlamasını hızlandırabileceği sebebiyle temkinli kalmaya devam ediyor. Buna göre, merkez bankalarının önümüzdeki toplantılarında faiz oranlarını artırması bekleniyor.

Yatırımcıların temkinli kalmasına sebep olan bir diğer önemli faktör ise petrol stok verilerinin belirsizliği olarak açıklanıyor. Buna göre analistler, ham petrol stoklarının yaklaşık 1,7 milyon varil düşmesini bekliyor. Ancak, ABD hükümetinin resmi stok verileri çarşamba günü paylaşılacak.

REKLAMI KAPAT X