Brent petrol fiyatı üç haftanın zirvesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol fiyatı üç haftanın zirvesinde
Doviz.com
06.10.2022 11:37

OPEC+ grubu, ABD ve diğer ülkelerin kesintilere karşı çıkmasına rağmen, 2020 Covid-19 salgınından bu yana en yüksek üretim kesintisi kararını aldı ve brent petrol fiyatı üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Brent petrol saat 11:30 itibarıyla yüzde 1,12 artışla varil başına 94,42 dolar seviyesinden işlem görüyor. Brent petrol böylelikle 15 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) petrolü yüzde 0,11 artışla varil başına 87,86 dolar seviyesinden işlem görüyor. WTI böylelikle 15 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Hem brent hem de WTI böylelikle son iki gün boyunca keskin bir yükseliş göstermiş oldu.

Brent petrol küresel ekonomik durgunluk riski, artan ABD faiz oranları ve daha güçlü dolar korkusuyla üç ay önce 120 dolardan yaklaşık 82,50 dolara düşmüştü ancak OPEC+ kararı sonrası petrol fiyatlarında yeniden yükseliş başladı.

ING analistleri, OPEC+'nın bu son kararının, 2023 yılı için 97 dolar olan hedeflerini yukarı yönlü revize ettiğini belirtti.

Rusya başbakan yardımcısı Alexander Novak ise, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Moskova'nın Ukrayna'daki eylemleri nedeniyle Batı tarafından uygulanan fiyat sınırlamalarının olumsuz etkilerini telafi etmek için Rusya'nın da petrol üretimini kısabileceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden ise 8 Kasım'daki Kongre ara seçimleri öncesinde ABD benzin fiyatlarındaki artışı önlemeye çalışırken, anlaşmayı dar görüşlü olmakla eleştirdi.

Beyaz Saray, Biden'ın fiyatları düşürmek için daha fazla stratejik petrol stokunun serbest bırakılıp bırakılmayacağını değerlendirmeye devam edeceklerini belirtti.

Biden yönetiminin büyük bir başarı olarak lanse ettiği, yükseldikten sonra tekrar düşüşe geçen benzin fiyatlarıyla olan mücadelesi yıl boyunca devam etmişti.

Petrol fiyatlarındaki yükseliş sürer mi?

Rystad Energy analisti Jorge Leon, yeni üretim hedeflerinin çoğunlukla Suudi Arabistan, BAE ve Kuveyt'in başını çektiği Orta Doğu ülkeleri tarafından üstlenileceğine inandıklarının altını çizdi.

Suudi Enerji Bakanı Abdülaziz bin Salman, gerçek arz kesintisinin yaklaşık 1 milyon ila 1,1 milyon varil olacağını ve bunun Batı'da yükselen faiz oranlarına ve zayıflayan küresel ekonomiye karşı gerekli olduğunu belirtti.

City Index'in kıdemli finansal piyasalar analisti Fiona Cincotta, petrolün bu hafta kesinti beklentisiyle yükseldiğini söyleyerek bazı üyelerin üretim kotalarına ulaşamadığı için, uzun vadede bu kesintinin gerçek etkisinin daha az olacağını söyledi.

Etiketler: brent petrol WTI OPEC+ abd
REKLAMI KAPAT X