Brent petrol fiyatına “fırtına” desteği

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol fiyatına “fırtına” desteği
Doviz.com
29.08.2023 16:00

Brent petrol, ABD Körfez Kıyısı'na doğru ilerleyen Idalia fırtınasının arz endişelerini tetiklemesiyle salı günü yükselişe geçti.

Brent ham petrolü TSİ 15.45'te %0,87 artışla varil başına 84,53 dolara yükselirken, ABD'nin West Texas Intermediate ham petrolü %0,50 artışla varil başına 80,72 dolara ulaştı.

Pazartesi günü Küba'nın batısını vuran ve Florida'ya doğru ilerleyen Idalia fırtınası bir kasırgaya dönüşürken; fırtınanın ilerleyişi ise ham petrol üretimine yönelik endişeleri artırarak petrol fiyatlarının yükselişine destek oldu.

Öte yandan bu son tedirginlik, geçen hafta Marathon Petroleum rafinerisinde, kimyasal bir sızıntının uçucu nafta ile dolu iki dev depolama tankını tutuşturmasının ardından geldi.

Pazartesi günü şirket ise ABD'nin üçüncü büyük rafinerisi olan Garyville, Louisiana'daki 596.000 varil/gün (bpd) kapasiteli rafineride üniteleri yeniden çalıştırmayı planladığını açıklamıştı.

Petrol brokerı John Evans ise konuyla ilgili açıklamasında, "Petrol piyasası şu anda dünyanın herhangi bir yerindeki herhangi bir rafinerideki kesintilere karşı çok hassas olduğu için bu tür olaylar katalizör olmaya devam edecek" dedi.

Chevron'un Avustralya'daki iki büyük sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) üretim tesisi ise salı günü sendikaların ücret ve koşullar konusundaki bir anlaşmazlıkta iş bırakma tehdidinde bulunmasının ardından önümüzdeki hafta 10 saate kadar günlük iş bırakma eylemleriyle karşı karşıya kalabilir.

Bu durum ise diğer endişelerin yanında doğal gaz riskinin de masada kalmaya devam ettiğine işaret etti.

Arz yönlü sorunlara rağmen dünyanın en büyük iki ekonomisi olan ABD ve Çin'de petrol talebine yönelik endişeler de devam ediyor. Bu endişeler ise fiyatlardaki yükselişin sınırlı kalmasına yol açıyor.

Bu gelişmelerin ortasında petrol piyasasında gözler ise bu hafta içerisinde açıklanacak ve faiz oranlarının bu yıl ve gelecek yıl izleyeceği yolu belirlemeye yardımcı olacak ekonomik verilerde olacak.

REKLAMI KAPAT X