Brent petrol fiyatında sert düşüş

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol fiyatında sert düşüş
Doviz.com
28.10.2022 11:04

Brent petrol fiyatı, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'in COVID-19 kısıtlamalarını genişletmesinin ardından, cuma günü sert bir şekilde düştü.

Brent petrol, perşembe günü 95 dolar seviyesinin üzerine çıktıktan sonra, bugün saat 11:00 itibarıyla %1,24 düşüşle varil başına 93,86 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol, %1,46 düşüşle 87,78 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Böylelikle, her iki gösterge petrol kontratı da haftalık artışa doğru ilerlerken; brent petrol %2'e yakın, WTI ise %3'e yakın düşüş yaşadı.

Analistler, brent petrol ile WTI arasındaki makasın açılmasını, Çin'deki rafineri çalışmalarının ve Avrupa'nın petrol ihtiyacının artmasına bağladıklarını belirtti.

Brent petrol fiyatındaki bugünkü sert düşüş ise, artan salgınları durdurmak amacıyla perşembe günü Çin’in COVID-19 kısıtlamalarını iki katına çıkarmasının ardından geldi.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu, cuma günü yaptığı açıklamada, 27 Ekim tarihinde Çin'de 1.506 yeni Covid-19 vakası yaşandığını belirtti.

Çin’de Covid-19 vakalarının artarak devam etmesinin bir sonucu olarak, Uluslararası Para Fonu (IMF), 2021'deki %8,1'lik artışın ardından Çin'in büyümesinin bu yıl %3,2'ye yavaşlamasını beklediğini açıkladı.

OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya, "Petrol fiyatları zayıf dolardan ve Çin’in ekonomik toparlanma beklentilerinden faydalanarak yükselmişti. Ancak piyasaların odak noktası yılın geri kalanında, petrol talep görünümünü aşağı çeken resesyon riskine doğru kayıyor." değerlendirmesinde bulundu

Ancak analistler, perşembe günü açıklanan ABD gayrisafi yurtiçi hasılasındaki (GSYH) güçlü toparlanmanın, dünyanın en büyük ekonomisi ve petrol tüketicisinin ekonomik dayanıklılığına vurgu yaptığını da belirtti.

National Australia Bank Emtia Araştırma Müdürü Baden Moore, "Petrol piyasası perspektifinden bakıldığında yüksek faiz oranlarına rağmen ABD GSYH verisi, talep görünümünü doğrudan etkileyen bir faktör oldu." dedi.

Moore ayrıca, küresel stokların düşük olması ve Avrupa'nın Rusya petrolüne yönelik yaptırımlarının aralık ayında yürürlüğe girecek olması nedeniyle, petrol fiyatlarının ilerleyen dönemlerde yükselebileceğini belirtti.

REKLAMI KAPAT X