Brent petrol fiyatında yükseliş eğilimi devam ediyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol fiyatında yükseliş eğilimi devam ediyor
Doviz.com
20.10.2022 13:23

Brent petrol fiyatları, ABD’nin petrol stoklarını serbest bırakacağını açıklamasının ardından, talep görünümünün belirsizliği ve sıkılaşan arzın desteğiyle yükselişine devam ediyor.

Brent petrol, bugün saat 13:15 itibarıyla %1,36 artışla varil başına 93,67 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol, %1,69 artışla 85,95 dolar seviyesinden işlem görüyor.

ABD Başkanı Joe Biden'ın Stratejik Petrol Rezervi'nden 15 milyon varil petrolü serbest bırakmayı planladığını söylemesinin ardından brent petrol fiyatı iki haftanın en düşük seviyesine gerilemişti.

Biden, petrol rezervlerinin serbest bırakılması hamlesinin, Rusya'nın şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinden kısa bir süre sonra açıklanan 180 milyon varil petrol satışının devamı olacağını belirtmişti.

Biden, çarşamba günü yaptığı açıklamada, fiyatların yeterince düşmesi halinde, yeniden petrol satın almayı planladıklarını da belirtti.

ABD petrol stokları ise, geçen hafta 3,6 milyon varil düşüşle 405 milyonun biraz üzerine gerileyerek 1984'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Brent petrol fiyatlarındaki volatilite ile ilgili konuşan, Tradition Energy piyasa araştırma müdürü Gary Cunningham, "Gerçekçi olmak gerekirse, stokların serbest bırakılması kısa vadede düşüş, uzun vadede ise yükseliş anlamına geliyor çünkü eninde sonunda geri satın almak zorunda kalacaklar," dedi.

Avrupa Birliği'nin Rus petrolü ve petrol ürünlerine uygulayacağı yaptırım ve OPEC+ grubunun üreticilerinin günlük 2 milyon varillik üretim kesintisi de brent petrol fiyatlarını yukarı yönlü destekleyen diğer etkenler oldu.

AB'nin Rus ham petrolü üzerindeki yaptırımları aralık ayında, petrol ürünleri üzerindeki yaptırımları ise şubat ayında yürürlüğe girecek.

Cunningham brent petrol fiyatlarıyla ilgili, "OPEC+ grubu brent petrolün 90 dolar civarında kalmasını istiyor, bu rakamı korumak için üretimi kısmaya devam edecekler." değerlendirmesinde bulundu.

REKLAMI KAPAT X