Brent petrol fiyatları 3 ayın dibine indikten sonra yükseliş çabasında

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol fiyatları 3 ayın dibine indikten sonra yükseliş çabasında
Doviz.com
15.03.2023 13:24

ABD’de başlayan bankacılık krizinin etkisiyle üç ayın en düşük seviyelerine gerileyen brent petrol fiyatı, OPEC'in Çin’in petrol talebine yönelik beklentisini yükseltmesinin ardından yükseliş çabasında.

Brent petrol, bugün saat 13:15 itibarıyla %0,17 artışla 77,77 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,17 artışla 71,18 seviyesinden işlem görüyor.

Çarşamba günü açıklanan veriler, Çin’de güçlü perakende satışların gerçekleştiğini ve beklenenden daha yüksek sabit varlık yatırımının olduğunu gösterdi. Bu veriler ise ekonominin belirli alanlarında toparlanmaya başladığına işaret ederek petrol piyasasında iyimserliğin oluşmasına yol açtı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ise ülkenin Covid karşıtı politikalarındaki gevşemeyi gerekçe göstererek bu yıl Çin petrol talebindeki büyüme tahminini yükseltti. OPEC, Çin'in bu yıl küresel petrol talebini rekor seviyelere taşımasını bekliyor.

Ancak kartel, dünyanın geri kalanındaki yavaşlayan büyümenin Çin'deki toparlanmayı büyük ölçüde dengeleyebileceği konusunda uyarıyor.

Son olarak petrol fiyatları, ABD'nin resesyona gireceği korkularının birkaç bölgesel bankanın çöküşüyle daha da şiddetlenmesiyle son iki seansta sert düşüşler kaydetmişti.

Öte yandan, ABD ekonomisine ilişkin belirsizlikler ve petrol talebine yönelik endişeler fiyatları aşağı yönlü baskılamaya devam etti.

Dün açıklanan verilere göre ise ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi şubatta aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 6 artarak piyasa beklentilerine paralel gerçekleşti.

Piyasalarda, ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek iki toplantıda 25'er baz puan faiz artışına giderek şahin politikasını sonlandırması bekleniyor.

Amerikan Petrol Enstitüsü ise ülkenin ham petrol stoklarında geçen hafta önceki haftaya göre yaklaşık 1 milyon 155 bin varil artış tahmin edildiğini açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 555 bin varil artacağı yönündeydi.

Stoklardaki artış öngörüsü, dünyanın en büyük petrol tüketicisi ülkede talebin düşük seyrettiği algısıyla fiyatları aşağı yönlü baskıladı.

Piyasalarda bugün ABD Enerji Enformasyon İdaresinin resmi stok verileri ve Uluslararası Enerji Ajansının aylık petrol piyasası raporu takip edilecek.

REKLAMI KAPAT X