Brent petrol fiyatları iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra geri çekildi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol fiyatları iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra geri çekildi
Doviz.com
27.10.2022 11:16

Brent petrol fiyatları, iki haftanın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra, rekor düzeydeki ABD petrol ihracatına rağmen Çin'deki durgun talebe ilişkin korkularla geri çekildi.

Brent petrol, saat 11:15 itibarıyla %0,13 düşüşle varil başına 93,67 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol, %0,13 düşüşle 87,80 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Son 20 yılın en yüksek seviyesine çıkan dolar endeksi, dolar cinsinden petrol ithalatını daha pahalı hale getirerek, petrol piyasalarını geçtiğimiz dönemlerde ağır bir şekilde etkilemişti.

Fed'in faiz artırım hızında agresifliğini bırakabileceğinin düşünülmeye başlanmasıyla dolar endeksi, bir ayın en düşük seviyesine kadar geriledi. Dolardaki bu gerileme, petrol fiyatlarının iki haftanın en yüksek seviyesine yükselmesine destek oldu.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ABD’de petrol ithalat ve ihracat verilerini açıkladı.

ABD petrol ihracatının günde 5,1 milyon varil gibi rekor bir seviyeye yükseldiğini gösteren veri, artan enflasyon ve faiz oranlarına rağmen küresel talepte bir miktar artış olabileceğine işaret etti ve küresel petrol talebinin güçlü kaldığını gösterdi.

Açıklanan veriye göre, ABD’de benzin talebi de yüksek seyretmeye devam etti. Stoklar geçen hafta beklenenden daha yüksek bir düşüşle 1,5 milyon varil azalmıştı. Bunun sonucunda yatırımcılar, stokların son sekiz yılın en düşük seviyesine indiğini göz önüne alarak, ABD'de olası bir yakıt sıkıntısına karşı pozisyon almıştı.

Ancak petrol fiyatları, Çin'deki durgun talebe ilişkin korkuların rekor düzeydeki ABD petrol ihracatı ve zayıflayan dolardan kaynaklanan iyimserliğe karşı ağır basmasıyla, bir önceki seanstaki yükselişine son verdi.

Analistler ise, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı Çin'de petrol talebinin önümüzdeki aylarda zayıf kalmasını bekliyor ve ülkenin “Sıfır-Covid” politikasının kısa süre içinde değişmeyeceğini belirtiyor.

Ayrıca analistler, Rus petrolüne yönelik yaptırımların yıl sonuna doğru arzı daha da sıkılaştırmasını bekliyor.

REKLAMI KAPAT X