Brent petrol fiyatlarında haftalık keskin düşüş

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol fiyatlarında haftalık keskin düşüş
Doviz.com
18.11.2022 12:00

Brent petrol, dolar endeksindeki değer kaybı ve Çin'de zayıflayan talebin etkisiyle haftalık bazda keskin bir düşüşe doğru ilerliyor.

Brent petrol, bugün saat 12:00 itibarıyla varil başına %0,38 artışla 90,12 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise, %0,23 artışla 81,83 seviyesinden işlem görüyor.

Brent petrol, haftanın son gününde bir miktar toparlanma çabası gösterse de, hala bir ayın en düşük seviyesine yakın seyrediyor.

ABD West Texas Intermediate (WTI) ise, altı haftanın en düşük seviyesine yakın seyrederek brent petrol ile arasındaki makası açtı.

ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin bu hafta yaptığı açıklamalar ve beklenenden daha güçlü gelen perakende satış verileri, ABD'de agresif faiz artırımlarının yavaşlamasına yönelik bazı umutları kırsa da, doların değer kaybetmesine engel olamadı.

Piyasalar, Fed'in art arda dört kez 75 baz puanlık faiz artışı yapmasının ardından aralık ayında gerçekleştirilecek para politikası toplantısında faizlerin 50 baz puan daha artırılmasını bekliyor. Nispeten düşük miktardaki bu faiz artış beklentisi ise, doların değer kaybetmesine destek oldu.

SPI Asset Management'ın Yönetici Ortağı Stephen Innes, "Tepki söylemini kullanmaktan nefret ediyorum ancak şu ana kadar düşen petrol fiyatlarının altında, zayıflayan dolardan başka çok fazla sebep göremiyorum." dedi.

Ancak bazı analistler, nisan ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaşan Covid-19 vakalarındaki artışı engellemek için sürdürülen Çin'deki kısıtlamalarla ilgili endişelerin de piyasa üzerinde bir baskı oluşturduğunu belirtti.

Ulusal Sağlık Komisyonu ise, cuma günü yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'in 17 Kasım'da 25.353 yeni Covid-19 vakası bildirdiğini söyledi.

Commonwealth Bank analisti Vivek Dhar konuyla ilgili, "Covid-19 vakalarının önemli ölçüde arttığı Çin'in güneyindeki Guangzhou kentindeki kısıtlamaları izlemek önemli olacak." dedi. Çin'de önemli bir üretim merkezi olan Guangzhou, 19 milyon kişiye ev sahipliği yapıyor.

ING Strateji Müdürü Warren Patterson ise, "Kötüleşen makro resim ve fiziksel zayıflık işaretleri göz önüne alındığında, yakın vadede petrol fiyatlarındaki görünümün olumsuz kalmaya devam etmesi mümkün görünüyor." dedi.

REKLAMI KAPAT X