Brent petrol geçen haftaki sert yükselişinin ardından yatay seyrediyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol geçen haftaki sert yükselişinin ardından yatay seyrediyor
Doviz.com
24.01.2023 11:06

Brent petrol, en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'in yakıt talebinin toparlanacağı beklentileriyle geçen hafta sert bir yükseliş trendi yakaladıktan sonra ABD ekonomisindeki yavaşlamaya ilişkin endişelerle salı gününe yatay bir başlangıç yaptı.

Brent petrol, bugün saat 11:00 itibarıyla %0,22 düşüşle 88,00 seviyesinden işlem görüyor.

ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) petrol ise %0,04 artışla 81,65 seviyesinden işlem görüyor.

Goldman Sachs analistleri son paylaştıkları raporda, emtia fiyatlarının Çin'in talebindeki toparlanmadan faydalanabileceğini söyledi.

Çin'in daha fazla alım yapacağına dair işaretler göstermesi ve yatırımcıların Rusya'ya yönelik yaptırımlarının arzı sıkılaştırabileceğinden endişe edilmesi nedeniyle petrol fiyatları ise yıla yükselişle başlamıştı.

Bağımsız petrol piyasası uzmanı Sugandha Sachdeva, petrol fiyatlarının son yükselişinde dolar endeksinin son ayların en düşük seviyesine inmesinin de etkili olduğunu belirtti.

Daha zayıf bir dolar ise petrol de dahil olmak üzere dolar cinsinden emtiaları diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha ucuz hale getirdi. Dolar, euro karşısında dokuz ayın en düşük seviyesine yakın seyrederken, yatırımcılar Fed'in para politikasında izleyeceği yol hakkında ipuçları aramaya devam ediyor.

Ancak, OANDA analisti Edward Moya paylaştığı bir notunda, "Dolar endeksinin hala yükselişe geçme ihtimali var. Bazı enerji tüccarları ise Çin'in ham petrol talebinin bu çeyrekte ne kadar hızlı toparlanacağı konusunda hala şüpheci." dedi.

Bu hafta yatırımcılar ayrıca stok verilerini de yakından takip edecek. Ekonomistler, ABD ham petrol ve benzin stoklarında bu hafta artış yaşanmasını bekliyor. 

Petrol stok verilerini Amerikan Petrol Enstitüsü salı günü, ABD Enerji Bakanlığı'nın istatistik kolu olan Enerji Bilgi İdaresi ise çarşamba günü açıklayacak. 

REKLAMI KAPAT X