Brent petrol güçlü bir haftalık kapanışa doğru ilerliyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol güçlü bir haftalık kapanışa doğru ilerliyor
Doviz.com
07.10.2022 11:04

Brent petrol fiyatları, OPEC+ grubunun üretimi kısma hamlesiyle güçlü bir haftalık kapanışa doğru ilerliyor.

Brent petrol saat 11:00 itibarıyla yüzde 0,34 artışla 94,74 dolar seviyesinden işlem görüyor.

ABD'nin West Texas Intermediate (WTI) petrolü yüzde 0,11 artışla varil başına 88,55 dolar seviyesinden işlem görüyor.

Hem brent hem de WTI böylelikle hafta boyunca yükselişini sürdürdü. 

OPEC+ olarak bilinen OPEC ve diğer müttefik ülkelerin 2020'den bu yana yapılan en büyük kesintiyi gerçekleştirmesi ve AB'nin Rus petrolüne uygulayacağı ambargo kararının, zaten sıkı olan piyasada arzı daha da azaltarak fiyatları da yukarı yönlü tetiklemesi bekleniyordu.

ANZ analistleri, yükseliş eğiliminde olan brent petrol fiyatlarının OPEC+’nın aldığı kararla daha da sıkılaşarak yükselebileceğini belirtti.

Petrol fiyatlarının enflasyona olan etkisi sebebiyle OPEC+ kararını eleştiren ABD Başkanı Joe Biden ise, perşembe günü OPEC+'nın açıklamasından duyduğu hayal kırıklığını dile getirdi. Kendisi ve yetkililerin fiyatların yükselmesini önlemek için olası tüm alternatiflere baktığını söyledi.

Chicago Fed Başkanı Charles Evans ve Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise, enflasyonla mücadelenin devam ettiğini ve hedeflerini değiştirmeyi planlamadıklarını belirtti.

SPI yönetici ortağı Stephen Innes ise, petrol fiyatlarının bu hafta büyük bir yükseliş gerçekleştirmesinin ardından, özellikle yükselen ABD tahvilleri ve açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde fiyatlardaki olası düşüşlerin normal karşılanacağını belirtti.

Piyasaların bugün açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam raporunu dikkatle izleyeceğini belirten ekonomistler, ağustos ayındaki 315.000'e kıyasla eylül ayında istihdam verisinin 250.000 seviyesinde gelmesini bekliyor.

Enflasyon ve tarım dışı istihdam beklentilerine rağmen OPEC+ grubunun üretim kesintisi açıklamasının etkisiyle brent petrol fiyatı haftalık kapanışını da yükselişle tamamlamaya doğru ilerliyor.

REKLAMI KAPAT X