Brent petrol güçlü dolar ve talep endişeleriyle bu senenin en düşük seviyesinde

Okuma Süresi: 2 Dakika
Brent petrol güçlü dolar ve talep endişeleriyle bu senenin en düşük seviyesinde
Doviz.com
26.09.2022 10:21

Brent petrol, resesyon nedeniyle yakıt talebinin azalacağı korkusu ve yükselen doların, dolar kullanmayan tüketicilerin ham petrol satın alma kabiliyetini sınırlaması nedeniyle pazartesi günü düştü.

Brent petrol%1,80 düşüşle varil başına 83,50 dolara geriledi.

ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü de %2,29 düşüşle 77,60 dolara geriledi.

Her iki kontrat da cuma günü yaklaşık %5 düşüşle ocak ayından bu yana en düşük seviyelerine geriledi.

Doları başlıca para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında ölçen dolar endeksi, pazartesi günü son 20 yılın en yüksek seviyesine tırmandı.

Daha güçlü bir dolar, dolar cinsinden petrole olan talebi düşürüyor, güçlü dolar sebebiyle diğer para birimlerini kullanan alıcılar ham petrol almak için daha fazla harcama yapmak zorunda kalıyor.

Dünyanın en büyük ham petrol kullanıcısı olan ABD de dahil olmak üzere çok sayıda petrol tüketicisi ülkedeki merkez bankaları, artan enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını yükseltti ve bu da sıkılaştırmanın ekonomik bir yavaşlamayı tetikleyebileceği endişelerine yol açtı.

Religare Broking emtia araştırmaları başkan yardımcısı Sugandha Sachdeva, "Yükselen enflasyonu bastırmak için kilit merkez bankalarının küresel para politikasını sıkılaştırması ve doların yirmi yılın en yüksek seviyelerine doğru muhteşem bir yükseliş göstermesi, ekonomik yavaşlama endişelerini artırdı ve ham petrol fiyatları için önemli bir rüzgar görevi gördü" dedi.

Sachdeva, WTI fiyatlarının varil başına 75 dolarda taban bulabileceğini, Brent için ise 80 doların bir yastık görevi göreceğini düşünüyor.

Rusya-Ukrayna savaşının petrol piyasasında yarattığı aksaklıklar ve Avrupa Birliği'nin Rus ham petrolünü yasaklayan yaptırımlarının aralık ayında başlayacak olması fiyatlara bir miktar destek sağladı.

Vitol'ün CEO'su Russell Hardy, Rus petrol ürünlerinin Avrupa'ya giderken Asya ve Orta Doğu'ya akmasının beklenmesiyle yakıt sevkiyatlarının etkilendiğini söyledi.

Hardy ayrıca Singapur'da düzenlenen bir petrol konferansında, Rus arzındaki boşluğu doldurmak için günde bir milyon varilden (bpd) fazla ABD ham petrolünün Avrupa'ya gitmesinin beklendiğini söyledi.

Kolombiya devlet enerji şirketi Ecopetrol'ün başkanı da aynı konferansta yaptığı açıklamada, Asya'da pazar payı için rekabetin arttığını görürken, Avrupa'ya Rus arzının yerine daha fazla petrol sattıklarını söyledi.

Dikkatler, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya liderliğindeki OPEC+ olarak adlandırılan müttefiklerinin, son toplantılarında üretimi mütevazı bir şekilde azaltma konusunda anlaştıktan sonra 5 Ekim'de bir araya geldiklerinde ne yapabileceklerine çevrilmiş durumda.

Ancak OPEC+ hedeflediği üretimin oldukça altında üretim yaptığı için, açıklanacak herhangi bir kesintinin arz üzerinde fazla bir etkisi olmayabilir.

Geçen haftaki veriler OPEC+'nın ağustos ayında hedefini 3,58 milyon varil/gün aştığını gösterdi.

REKLAMI KAPAT X